Наші спікери. Дмитро Антонюк "Польські замки в Україні очима Дмитра Антонюка"

Наші спікери. Дмитро Антонюк “Польські замки в Україні очима Дмитра Антонюка”

Один зі спікерів Форуму «Мистецтво перемоги» – український журналіст, дослідник, мандрівник Dmytro Antoniuk.
Він є автором путівника-довідника, в якому зібрано 512 старовинних замків та будівель, пов’язаних з польськими родами, що залишилися на території України. На його думку, привернення уваги до цих унікальних культурно-історичних пам’яток допоможе зберегти їх.
За роки роботи Дмитро виробив певний алгоритм пошуку таких забутих пам’яток, в тому числі, використовує мемуари мандрівників 18-19 століття.
«Мені здається, що я об’їздив і знаю приблизно 90% тих пам’яток, які у нас залишились, пов’язаних з польськими родами, але я сподіваюсь, що ще є що відкривати», – розповідає Дмитро.
Те, що бачить дослідник, мандруючи Україною, викликає сум та сором: понад третина з цих пам’яток перебувають у гостро аварійному стані, і за кілька років можуть зруйнуватися вщент. А у держави, яка повинна опікуватися пам’ятками архітектури національного значення, часто до цього не доходять руки. Але Дмитро Антонюк сподівається достукатися до влади.
А наразі їздить Україною та іншим державами з презентацією своєї книги і відчуває, що скоро доведеться додруковувати додатковий тираж.
«Я надрукував 1000 примірників цієї книги, яка побачила світ у липні цього року. Залишилось їх небагато. Сподіваюсь, що я зміг донести інформацію до тих людей, кому це потрібно. І в тому числі ці книги я передаю безкоштовно до бібліотек, до деяких музеїв, щоб люди мали максимальний доступ до цієї інформації», – розповідає автор.
За його словами, чимало читачів, надихнувшись книгою, готові мандрувати його стежками, щоб на власні очі побачити описані у ній пам’ятки. Для того, щоб максимально полегшити цю подорож, у книзі Дмитра Антонюка містяться не лише світлини та опис пам’яток, але й QR-коди, які через Google Maps ведуть до конкретного місця.
Нагадаємо, більше дізнатися про Форум та зареєструватися для участі можна за посиланням:
Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.
Вікторія Чирва

Журналістка, комунікаційниця, експертка проекту "Культурний фронт" благодійного фонду "Підгорецький замок" за підтримки Посольства США в Україні