Розкриття фейку про російський теракт в українському Чернігові за посиланням на придумані турецькі джерела
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Розкриття фейку про російський теракт в українському Чернігові за посиланням на придумані турецькі джерела

Росія 19 серпня завдала терористичного удару по центру Чернігова. Загинуло 7 людей, серед них діти, відомо про понад 155 постраждалих, 41 людина залишається в лікарні. Унаслідок вибуху пошкоджені 66 житлових будинків, 10 адміністративних будівель та 67 транспортних засобів.

Фото Укрінформ

Однак підписники польського Телеграм-каналу з вираженою проросійською риторикою Ruski Statek масово радіють трагедії. Адже пропагандисти знову подають порцію вигаданої інформації про знищення в драматичному театрі Чернігова іноземних та українських військових: ніби 20 вбито і 50 поранено.

Скрін з ТГ-каналу RuskiStatek

Це яскравий приклад 100-відсоткового фейку! В повідомленні читачам не представлено жодного доказу чи аргументу на підтвердження правдивості поданої інформації, жодного посилання на джерела, жодної заяви офіційних осіб. Чи правоохоронних органів з місця теракту. Цікаво, що цього разу польський ресурс посилається на турецькі, звісно, не вказані, джерела.

Натомість самі ж російські ЗМІ пишуть, що вдарили по театру, бо там проводилася виставка дронів.

Скрін з мережі Інтернету

Так, у Чернігівському драмтеатрі проходила виставка БПЛА, коли в нього влучила російська ракета. Про те, що у Чернігові 19 серпня відбудеться виставка дронів, повідомлялося кілька днів тому. Де саме вона відбудеться, наперед організатори не інформували.

Наразі слідство встановило, що основна сила вибуху була спрямована на людей, які перебували навколо драмтеатру: російська ракета “Іскандер-М” вибухнула в повітрі, щоб збільшити максимальне ураження живої сили на відкритій місцевості! Про це заявив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов. Наразі триває встановлення осіб з числа командного складу ЗС РФ, які віддали наказ про здійснення цього удару та конкретної військової частини, яка безпосередньо запускала ракету.

Отже, поширюючи даний фейк та ніби посилаючись на невідомі турецькі джерела без підтверджень і фактів, польський медіа ресурс на користь російській пропаганді викривляє реальність, допомагає підтримувати країну-терориста, яка щодня вчиняє воєнні злочини проти українців. На жаль,  російський фейковий конвеєр зростає. Будьте пильними – не ставайте жертвою дезінформації!

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства