Дезінформація! Якийсь невідомий американський чиновник про нібито вивезення Україною в Європу наркотиків завдяки зерновій угоді
Ілюстрація mind.ua

Дезінформація! Якийсь невідомий американський чиновник про нібито вивезення Україною в Європу наркотиків завдяки зерновій угоді

Напередодні осінніх виборів в Польщі хвиля фейків проти України в польському інформаційному просторі зростає. Навколо зернової угоди дуже зручно вигадувати нові історії, запускати чергові інформаційні вкиди, черпаючи ідеї від російських ЗМІ, які дуже люблять використовувати інтерв`ю різних псевдоекспертів чи анонімів. Проросійський польський портал Kancelaria Lega Artis поширив на своєму сайті та ТГ-каналі інформацію, що Україна транспортувала наркотики до Європи, використовуючи зернову угоду.

Скрін з ТГ-каналу KancelariaArtLegal

Нагадуємо, що всі судна, які виходять із українських портів, піддаються перевірці з метою виявлення несанкціонованих вантажів та персоналу.

Нам вдалося виявити, що першоджерелом для подальшого поширення на польських медіа-ресурсах, як майже завжди, стали публікації в російських ЗМІ, які контролюють Кремль, котрі розпочали поширювати неправдиву інформацію про те, що Україна, здавалося б, вивозить наркотики, маскуючи їх під зерновою угодою (риа новости, vz.ru, dialystorm.ru, iz.ru, smi2.ru, tvc.ru  тощо) Своєю чергою вигадка була взята зі статі американського журналіста C. Герша на Substack – це платформі, де кожен може зареєструватися та опублікувати свої тексти, які не проходять редакційну перевірку щодо достовірності інформації.

Вигадка американського журналіста Сеймура Герша, яку поширив польський портал Kancelaria Lega Artis, не містить жодного посилання чи конкретики, лише згадування про єдине джерело цієї інформації – неназваного американського чиновника, отже, не має ні доказів, ні підстав довіряти новині. Варто звернути увагу на особу американського журналіста Герша, тези якого так люблять використовувати проросійські ЗМІ.

Герша дослідники називають прихильником конспірологічних теорій, тобто котрі пояснюють певну подію (зазвичай політичну, суспільну або історичну) наслідком таємного плану групи впливових людей або організацій.

«Герш, здається, дедалі більше збивається з колії. «Його історії, які часто стверджують про масштабні тіньові змови, містять вражаючі — і часто внутрішньо непослідовні — звинувачення, що базуються на недостатніх доказах або взагалі не мають жодних доказів за винятком декількох анонімних „офіційних осіб“ – журналіст Макс Фішер з Vox написав 2015 р. Більше про Герша та фейки, які він породжує, можна прочитати у статті колег.

Також рекомендуємо розслідування колег по цеху щодо даного фейку в російських ЗМІ.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства