Особлива зустріч у Львові 11 березня 2024 року

Особлива зустріч у Львові 11 березня 2024 року

Попри відомі проблеми і складнощі актуальних польсько-українських двосторонніх відносин  і непрості часи, які ми зараз всі разом проживаємо після початку 24 лютого 2022 року широкомасштабної військової агресії росії проти України у Львові 11 березня 2024 року все ж таки відбулось попередньо анонсоване чергове 9 засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог Голови Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», голови Ради Польсько-Української Господарчої Палати Олега Дубіша.

Як на мене, сам факт проведення такого засідання в поточній ситуації є надзвичайно позитивним і свідчить про те що між урядовцями обох країн триває інтенсивний хоча і не простий діалог та контакти спрямовані на вирішення існуючих проблем і позитивний розвиток двосторонніх відносин. Ось як стисло підсумувала результати засідання у Львові співголова відповідної двосторонньої міжурядової комісії з української сторони Віце-прем’єр Уряду України та Міністр з питань реінтеграції окупованих територій України Ірина Верещук у своєму дописі в мережі Facebook: «Сьогодні у Львові провели засідання Українсько-Польської міжурядової комісії з економічного співробітництва.

Польську делегацію очолював пан Кшиштоф Гетьман, міністр економічного розвитку і технологій Республіки Польща.

Домовленості зафіксували в протоколі. Серед пріоритетів:

– аграрний діалог;

– митне та прикордонне співробітництво;

– координація у протидії російському експорту.

Все конструктивно й продуктивно

Дякую українській делегації за роботу. Особлива подяка команді Мінекономіки!”

Більш розлогий коментар про згадану подію ввечері 11 березня 2024 року опублікувала прес-служба Міністерства з питань реінтеграції окупованих територій України:

«У Львові пройшло засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва.

Українську делегацію очолювала Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук. Делегацію Польщі очолив Міністр економічного розвитку і технологій Республіки Польща Кшиштоф Гетьман.

Учасники обговорили співробітництво у сферах торгівлі та інвестицій, енергетики, охорони навколишнього середовища, сільського господарства, транспорту та інфраструктури, у кредитному секторі та митній сфері, оборонної промисловості, ветеранської політики тощо.

Учасники засідання розглянули стан та умови реалізації проєкту будівництва нафтопроводу Броди – Адамово та підтвердили стратегічне значення Проєкту для зміцнення енергетичної безпеки України та Польщі, а також інших країн регіону.

Крім того, за результатами засідання було досягнуто домовленості щодо модернізації пункту пропуску «Шегині».

Ірина Верещук подякувала присутнім за спільну роботу та висловила надію, що Комісія стане одним із майданчиків активізації співпраці між Україною та Республікою Польща.

«Впевнена, що всі домовленості, досягнуті за результатами нашого засідання, будуть впроваджені та матимуть значний вплив на подальший розвиток взаємовигідного економічного співробітництва між нашими країнами», – підсумувала Віцепрем’єрка.

А от офіційні публікації польської сторони мають певні нюанси, а різниці деяких акцентів , пріоритетів і інформації  офіційних державних повідомлень двох сторін  заслуговують на особливу увагу вдумливих  фахівців польсько-українських відносин та української аудиторії загалом оскільки дають можливість всім зацікавленим  більш глибоко усвідомити відповідні проблеми і тренди. Як кажуть в таких ситуаціях поляки: «Diabeł tkwi w szczegółach» («Чорт криється в деталях»»). В цьому плані запрошую всіх охочих ознайомитись з повним текстом відповідного офіційного повідомлення Міністерства розвитку і технологій Польщі опублікованим того ж 11 березня 2024р. очільник якого Міністр Кшиштоф Гетьман очолював польську сторону на згаданій зустрічі у Львові.

Перш за все звертає на себе увагу зазначена відповідною польською прес-службою назва повідомлення про зустріч у Львові: «Міністр Гетьман у Львові: Лише взаємний діалог і відкритість можуть привести до компромісного вирішення чутливих питань у двосторонніх відносинах».

Також, як на мене, особливий і цікавий сам текст згаданого повідомлення. Ось деякі його фрагменти: «Сьогодні у Львові відбулося 9-те засідання Польсько-української міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. Польщу представляли представники всіх міністерств, залучених до економічної співпраці, зокрема міністри Кшиштоф Гетьман та Чеслав Сєкерський. Українську делегацію очолила Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

На початку зустрічі міністр Кшиштоф Гетьман підкреслив, що Польща продовжує виявляти солідарність з Україною та українським народом і підтримує Україну на багатьох рівнях.

Але за останній рік у наших стосунках виникли дуже трудні та складні теми, які вимагають збалансування позицій і належного захисту наших громадян. Особливо загрозливим було становище польських фермерів і перевізників. Ми усвідомлюємо важку економічну ситуацію наших українських партнерів, але зараз непростий час і для всіх нас. Ми віримо, що тільки взаємний діалог і відкритість можуть привести до компромісного вирішення чутливих питань. Про них ми сьогодні також поговоримо – додав міністр.

Під час зустрічі також обговорювалися питання зміцнення співпраці, зокрема: в енергетиці, космічних проектах, метрології та відбудові України. Польща також готова обмінюватися досвідом у сфері законодавства про державні закупівлі та хоче підтримати Україну в процесі адаптації до вступу в ЄС.

Цього року ми святкуватимемо 20-ту річницю вступу Польщі до ЄС, і я вірю, що саме Польща має не лише відповідне розуміння потреб України щодо вступу, а й бажання поділитися досвідом нашого шляху до ЄС – зазначив глава Міністерства розвитку і технологій.

Польсько-українська міжурядова комісія з питань економічного співробітництва була створена відповідно до Польсько-української угоди про економічне співробітництво 2005 року. Наразі відбулося вісім засідань. В Комісії офіційно функціонує 7 робочих груп (з питань співробітництва в сільському господарстві, туризмі, паливно-енергетичному комплексі, транспорті, геопросторовій інформації, космосі, торгівлі та інвестиціях) та 1 підкомітет (оборонна промисловість). Проте, як повідомив міністр Гетьман під час зустрічі зі ЗМІ, він разом із віце-прем’єр-міністром Іриною Верещук вирішили активізувати роботу Комісії.

Ми хочемо, щоб Комісія збиралася частіше, а робочі групи розширювалися, щоб включали наступні сфери співпраці – повідомив він.

Переговорам Комісії передували спільні переговори з віце-прем’єр-міністром Верещук та послом України в Польщі Василем Зваричем, покладання  Міністром Гетьманом квітів на Личаківському цвинтарі та двостороння зустріч очільника Міністерства розвитку і технологій Польщі з Віце-прем’єр-міністром України. Темами розмови були, зокрема, питання пов’язані з такими напрямками, як: торгівельна співпраця, відбудова України та співпраця підприємців.

Напередодні, 10 березня 2024 року, у присутності Міністра Гетьмана та Віце-прем’єр-міністра Верещук було підписано угоду між Державною митною службою України та Unibep S.A. на реконструкцію автомобільного переходу «Шегіні» на польсько-українському кордоні.

Зазначу, що всі відповідні українські та польські посилання можна найти в першому коментарі до даного матеріалу.

Також згідно повідомлення польсько-українського економічного порталу ПУГП “eDIALOG” Польсько-Українську Господарчу Палату (ПУГП) на вищезгаданому засіданні  у Львові 11 березня 2024 року представляв Президент ПУГП Яцек Пєхота.

Всі фотографії отримані з офіційного сайту Міністерства розвитку і технологій Польщі.

Олег ДУБІШ

https://www.gov.pl/web/rozwoj-technologia/minister-hetman-we-lwowie-tylko-wzajemny-dialog-i-otwartosc-moga-doprowadzic-do-kompromisowego-rozwiazania-wrazliwych-kwestii-w-dwustronnych-relacjach