Фейк: російські війська за 7 км від Куп’янська, ЗСУ відступають
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фейк: російські війська за 7 км від Куп’янська, ЗСУ відступають

На фоні контрнаступу ЗСУ на півдні України росіяни активізувалися на Куп’янсько-Лиманському напрямку. 17 липня командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що ворог зосередив на Куп’янсько-Лиманському напрямку дуже потужне угрупування — понад 100 тисяч особового складу, понад 900 танків та понад 55 артилерійських та 370 реактивних систем залпового вогню і перейшов у наступ.

12 серпня 2023 року два польськомовних медіа myslpolska.info та wolnemedia.net, які відомі поширенням російської дезінформації майже синхронно опублікували статтю із назвою: « Російські війська за 7 км від Куп’янська». В матеріалі йдеться про те, що «голова військової адміністрації Куп’янського району Харківської області Андрій Канашевич видав наказ про обов’язкову евакуацію 53 сіл Харківської області. Керівництво міста вже евакуювали з Куп’янська. Співробітники СБУ вже вилучили всі архіви. Російське військо за сім кілометрів від Куп’янська. Українські війська поступово відступають до Харкова, який починає готуватися до тривалої облоги».

Інформація подана в цій статті є фейком. Українські війська не відступають, а лінія фронту на Куп’янському напрямку майже не змінилися. Як завжди російські дезінформатори видають бажане за дійсне.

Так, 28 липня 2023 року командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що на Куп‘янському та Лиманському напрямках противник постійно атакує, застосовуючи свої найпрофесійніші підрозділи. Щодня ми відбиваємо на цих напрямках численні штурми. Жодної нашої позиції не втрачено. Про це пише Tелеграм-канал «Military Media Center».

9 серпня 2023 року в коментарі для порталу «Українська правда» Олександр Сирський повідомив щодо ситуації на Куп’янсько-Лиманському, що «ворог одночасно із наступом із району Новоселівське здійснював спробу розсікти угрупування захисників ударом у фланг та оточити частину підрозділів бригади, яка тримає там оборону, але безуспішно. “Наші бійці мужньо тримають оборону, відбиваючи всі спроби противника просунутися вперед”, – підкреслив командувач.

Станом на 13.08.2023 за даними з інтерактивної мапи про перебіг воєнних дій в Україні аналітичного Tелеграм-каналу DeepState відстань від лінії фронту до міста Куп’янська року складає 9,44 км. Для прикладу, станом на 2.01.2023, до активізації російського наступу на Куп’янському напрямку, відстань від лінії фронту до міста Куп’янська складала 9,55 км. Для підтвердження додаю скріни з мапи станом на 2.01.2023 та 13.08.2023 року.

Скріншот з мапи DeepState станом на 2.01.2023 року

Скріншот з мапи DeepState станом на 13.08.2023 року

Обов’язкова евакуація мешканців Куп’янського району пов’язана не з відступом українських військ, як намагаються подати пропагандисти, а з постійними обстрілами території.

У Харківській області триває обов’язкова евакуація жителів прифронтових населених пунктів Куп’янського району. Так, Куп’янською районною адміністрацію оголошено про примусову евакуацію дітей з Куп’янського напрямку і з самого міста Куп’янськ, де наразі проживає більше півтисячі неповнолітніх. Про це в ефірі «Єдиних новин» 11 серпня розповів начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. «Наші воїни стоять на своїх позиціях, однак ворог, не маючи фактично успіху на лінії фронту б’є по цивільному населенню прикордонних населених пунктів», — розповів Олег Синєгубов.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства