Російська пропаганда та стійкість громад: що виявило дослідження місцевих Telegram каналів

Російська пропаганда та стійкість громад: що виявило дослідження місцевих Telegram каналів

14 вересня в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація спеціального дослідження “Російська пропаганда та стійкість громад: що виявило дослідження місцевих Telegram каналів”, проведеного на замовлення Національної платформи стійкості та згуртованості. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог шеф-редактора UPMP, журналіста проєкту StopLie, ведучої програми “Філософія особистості з Анною Стожко”, члена Спілки польських журналістів, координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати, проєктного директора БФ Польсько-Українського Партнерства Анни Стожко.

Національна платформа стійкості та згуртованості представила результати свого найновішого дослідження, спрямованого на вивчення впливу російської пропаганди на стійкість громад в Україні через аналіз місцевих Telegram каналів. Дослідження включало аналіз понад 400 таких каналів у 17 містах України, а загальна кількість проаналізованих публікацій становила близько 2,3 мільйона.

Тема дослідження, яка звучала як “Стійкість громад крізь призму Telegram на окупованих, деокупованих, прифронтових і тилових територіях”, відкрила цілий світ даних і інформаційних взаємозв’язків, проаналізовано дані з різних куточків України.

Презентація результатів дослідження демонструє такі ключові висновки:

  • досить високий рівень довіри до політичного та військового керівництва, тобто українці вірять в перемогу та моляться на ЗСУ.
  • відсутність бажання та неприпустимість переговорів з росією, тобто більшість українців не бажають переговорів з Росією, але очікують перемоги та стійкого миру.
  • оцінка суспільних інститутів: Збройні Сили України, президент та волонтери отримали найвищі оцінки за свою діяльність. Також відзначається більша довіра до центральної влади порівняно з регіональною.
  • медіа як голос регіонів, тобто ЗМІ визначаються як важливий канал публічних комунікацій та голос регіонів, проте відзначається потреба в більш активному взаємодії місцевої влади з громадами.
  • опір в інфопросторі, тобто українське суспільство продовжує активно протидіяти російській пропаганді в інтернеті.

Аналіз Telegram каналів виявив наступні важливі відомості:

  • проросійські канали кількісно перевищують проукраїнські, а також обсяг контенту проросійських каналів набагато більший.
  • локальні питання мають велике значення в обговореннях на цих каналах, проросійські канали частіше інтерпретують події, ніж надають факти, як це роблять проукраїнські.
  • публікації про допомогу та підтримку людей на окупованих територіях отримують найбільше уваги та коментарів і є важливим елементом інформаційного простору.
  • російська пропаганда активно використовує Telegram для створення інформаційних “бульбашок”, особливо в окупованих територіях.

Дане дослідження також виявило великий запит на правдиву та об’єктивну інформацію в суспільстві, що свідчить про зрілість українського суспільства. Щодо рекомендацій на майбутнє, соціальний психолог наголошує на потребі посилення реагування на російську пропаганду, особливо на локальному рівні. Також відзначається необхідність навчання регіональних представників щодо інформаційної політики.

Дослідження місцевих Telegram каналів в Україні виявилося важливим інструментом для розуміння впливу російської пропаганди на громадську думку та стійкість громад. Воно вказує на необхідність посилення інформаційної роботи на регіональному рівні та розвитку локальних медіа. Українське суспільство виявило себе стійким та готовим протистояти деструктивним впливам в інформаційному просторі, але завдання залишається складним і вимагає постійної уваги та зусиль.