Затриманий у Польщі шпигун РФ отримував винагороду за свої дії
Ілюстраційне фото pxhere.com/CC0 PublicDomain

Затриманий у Польщі шпигун РФ отримував винагороду за свої дії

Білоруський шпигун — це вже 16-та особа, затримана в розслідуванні Агентства внутрішньої безпеки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Агентство внутрішньої безпеки затримало білоруса, підозрюваного в участі у діях російської шпигунської мережі в Польщі. Заступник директора Департаменту національної безпеки в Канцелярії прем’єр-міністра Аркадіуш Пулавський повідомив, що підозрюваним є 39-річний чоловік, відомий як Міхаїл. Його затримали 1 серпня. Прокуратура та Агентство внутрішньої безпеки встановили декілька фактів.

«Ця людина кілька років жила і працювала в Росії, зокрема в Москві і Санкт-Петербурзі, там відбував покарання у вигляді шести років позбавлення волі. Підтримував постійні і особисті контакти з особами в Санкт-Петербурзі, а також у Криму. До Польщі приїхав 2021 року, тут встановив контакт з координатором цієї неславної шпигунської мережі», — сказав Аркадіуш Пулавський.

Він додав, що, згідно з висновками Агентства внутрішньої безпеки, підозрюваний отримував від російської розвідки регулярні замовлення, за які брав винагороду.

«Розпізнання військових об’єктів, розпізнання об’єктів критичної інфраструктури, особливо морських портів, а також ведення пропагандистської діяльності, що полягала в знеохочуванні поляків до українського народу і послабленні бажання нашого народу надалі допомагати Україні», — зазначив представник Департаменту національної безпеки в Канцелярії прем’єр-міністра.

Як оцінили співробітники Агентства внутрішньої безпеки, затриманий пройшов навчання, як приховувати сліди своєї діяльності. Він регулярно змінював канали зв’язку, ускладнював відстеження та ідентифікацію його дій.

Чоловіка звинуватили в участі у діяльності зовнішньої розвідки проти Республіки Польща. За це йому загрожує до 10 років позбавлення волі. Затриманий частково зізнався у скоєнні вчинків, висунутих йому в обвинуваченні. Рішенням суду йому також обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на три місяці.

Це вже 16-та особа, затримана в розслідуванні Агентства внутрішньої безпеки під наглядом Люблінського відділу Державної прокуратури.

IAR/Н.Б.