Брехня з використанням вуличного мистецтва. «Діти Донбасу 8 років живуть під бомбами НАТО»
Ілюстрація Jorit / Instagram

Брехня з використанням вуличного мистецтва. «Діти Донбасу 8 років живуть під бомбами НАТО»

Російська пропаганда поширила у польському інформаційному просторі повідомлення про те, як італійський художник Джорит Чіро Черулло (творчий псевдонім – Джорит/Jorit) створив у Маріуполі мурал, присвячений дітям Донбасу. На фасаді 9-поверхового будинку він зобразив «дівчину Настю, за спиною якої падають натівські бомби».

Як зазначається, Джорит побачив дитину в телерепортажі про одну з виставок, присвячених дітям Донбасу: «У той момент, коли я дивився репортаж і дивився в очі кожній дитині, в мені не було жодних протиріч. Я точно знав, що я хотів сказати вголос, я був упевнений, що мені потрібно їхати на Донбас. Країни НАТО постачають все більше зброї в Україну, вони несуть смерть у мирні міста, про це не говорять по телевізору в Європі, тому я вирішив це оголосити Тут, у Маріуполі, я знаю, що моє послання буде почуте, настав час зупинити цю війну», – заявив художник.

У цьому випадку ми бачимо, як використовується техніка під назвою «третя особа», розрахована на те, що люди більш схильні сприймати аргументи з джерела, яке видається незалежним ніж від когось, хто в цьому безпосередньо зацікавлений. У цьому разі – від громадянина країни ЄС. При цьому Джорит Чіро Черулло використовує елементарну підміну понять — одну з найпоширеніших тактик російської пропаганди, яка вже з 2014 року розповідала світу про  начебто «громадянську війну» в Україні, потім замість говорити про розв’язану РФ повномасштабну війну проти України, вигадала  термін — «спеціальна воєнна операція, а тепер говорить про війну усього НАТО проти Росії.

Насправді, коли на Заході переважає побоювання, що запрошення України до НАТО прямо зараз означало б «запрошення до війни» з Росією, на це питання відповідає речниця російського МЗС Марія Захарова, коментуючи результати саміту НАТО у Вільнюсі: «це справді смішно – ви дійсно вірите, що НАТО більше не воює з Росією? А всі ті бійці, найманці, військові інструктори, радники та розвіддані, які НАТО надає київському режиму?  А щодо України – російсько-українського конфлікту немає. Її немає тому, що Україна використовується НАТО – насамперед США та Великою Британією – як інструмент, важіль впливу на Росію, – додає речниця.

Як бачимо, і саме цю тезу про те, що натівська зброя вбиває мирних жителів Маріуполя, повторює італійський художник. Він заявляє, що діти Донбасу «8 років живуть під бомбами». Він вважає, що всі новини про вторгнення Росії в Україну — брехня, а Україна з 2014 року контролюється США, які контролюють також і Європейський Союз: “відсутність військ НАТО на території України не спростовує той факт, що США контролюють політиків-українців”.

Перше спростування слів Джорита Черулло про те, що він побачив дівчинку Настю в телерепортажі, надала австралійка Гелен Віттл, яка опублікувала оригінальний знімок дівчинки. Про це Віттл повідомила у себе на сторінці в Instagram.

“Дякую всім, хто звернувся до мене. Мені повідомили, що мою фотографію, зроблену у 2018 році, було використано для створення муралу в Маріуполі, Україна. Художник не зв’язувався зі мною і я не давала дозволу на використання цієї фотографії. Мої думки і думка жодним чином не збігаються з думкою художника”, — написала Віттл на своїй сторінці, де показала оригінальне фото дівчинки.

Треба додати, що Джорит Чіро Черулло давно співпрацює з Росією.

«На голову не налазить як можна бути таким корисним проросійським агентом і не нести за це відповідальності. Ще в нього в Інстаграмі 260 тисяч фоловерів», – написав український художник Віталій Грех, відомий під псевдонімом Dilkone. “Не можу висловити йому свою думку про його вчинки, бо він заблокував мене ще минулої осені. Тоді він разом з ще 4-5 світовими муралістами малював мурал в Балашисі під Москвою”, — додав український художник.

У березні минулого року Jorit створив мурал Достоєвського на фасаді технічного інституту в Неаполі. Цей університет закрив курс, на якому вивчали творчість російського письменника. Таким чином італійський художник висловив свій протест.

При цьому у Джорита Чіро Черулло не виникає жодного протесту масштаб знищень і жертв спричинених росіянами в українському місті, яке до 24 лютого за чисельністю населення дорівнювало польському Гданську.

Загалом про реальний масштаб катастрофи в Маріуполі, який росіяни взяли у облогу та безперервно обстрілювали з перших днів від початку повномасштабного вторгнення до кінця травня 2022 року, найкраще говорять дані проєкту відбудови Маріуполя «Mariupol Reborn» після деокупації .

Не менше 22 тисяч мешканців міста загинуло, що удвічі більше, аніж кількість жертв за два німецької роки окупації України під час Другої світової війни. Журналісти агентства Associated Press виявили в Маріуполі щонайменше 10,3 тисячі могил, що з’явилися після російського вторгнення. У кожній із них може бути кілька тіл. Респонденти Associated Press, посилаючись на працівників, які документують збір тіл з вулиць, кажуть, що кількість загиблих як мінімум втричі більша.

Російськими військовими сили знищено 50% житлового фонду міста. 1356 багатоповерхових будинків вже неможливо відновити. Зруйновані або пошкоджені 90 % об’єктів інфраструктури. З майже 40 тисяч приватних будинків 11 384 знищені, 27 510 — мають руйнування. З 15 лікарень 11 зруйновані. З 63 шкіл вціліли лише 24. 200 тисяч маріупольців виїхали з Маріуполя, ще 120 тисяч досі залишаються у місті у заручниках окупантів. За попередньою оцінкою, Російська Федерація завдала збитків Маріуполю на 14,5 мільярдів доларів.

“Наше місто розвивалося. За останні роки, понад 200 мільйонів євро інвестицій було направлено на розвиток Маріуполя. Ворог заздрив такому розквіту, саме тому з такою жорстокістю його знищував”, — каже мер Маріуполя Вадим  Бойченко.

Україна і міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах, серед яких – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства