Наші спікери. Єгор Жученко: «Ми знаємо, як продовжити життя історичним пам’яткам»

Наші спікери. Єгор Жученко: «Ми знаємо, як продовжити життя історичним пам’яткам»

Невеликий прилад – розміром із цеглину, здатен зупинити перезволоження цілої будівлі, відповідно, зберегти і її, і все, що в ній знаходиться, від руйнівного впливу природи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

Цей прилад було розроблено компанією BoiDry, директор якої – Єгор Жученко – детальніше розкаже про унікальну технологію збереження історичних будівель та експонатів на Форумі «Мистецтво перемоги» в межах проекту «Культурний фронт».

«Перезволоження стін та фундаментів в історичних будівлях – це дуже поширена проблема. Якщо порівнювати з людською хворобою, то це рак, який поступово руйнує ці споруди і нищить безцінні колекції. І наше завдання – побороти причину цієї хвороби», – розповідає Єгор.

Наразі компанія BoiDry врятувала понад 9 тисяч культурних установ у понад 30 країнах світу. За словами Єгора Жученка, з початком війни до них почали звертатися і українські музеї та культурні установи з проханням зупинити перезволоження будівель.

«Їм важливо було вирішити кілька завдань. По-перше, привести фондосховища до належного стану для довгострокового збереження колекцій. Адже якщо у таких сховищах порушений мікроклімат, то твори, які там зберігаються, дуже швидко руйнуються. По-друге – стабілізувати стан будівель, підвищити їхню стійкість до зовнішніх факторів, в тому числі, перед можливими обстрілами, вибухами. Третє питання – стосувалося сакральних закладів, зокрема, збереження фресок та олійного живопису», – зазначає Єгор Жученко.

За його словами, ще одним важливим питанням є підготовка будівель до реставрації у період після війни – для того, щоб зберегти максимальну кількість історичних пам’яток, потрібно дбати про це вже зараз.

За їхнім досвідом, одного приладу достатньо, щоб збалансувати мікроклімат у будівлі площею 300-500 квадратних метрів. За кілька місяців мікроклімат у тих же фондосховищах приходить у норму, а для того, щоб привести до оптимального стану всю будівлю, знадобиться до трьох років.

«Судячи з відгуків наших клієнтів, прилад дозволяє не лише достатньо швидко та помітно зменшити вологість у приміщеннях, але й стабільно підтримувати оптимальний мікроклімат, в якому безцінні пам’ятки культури зберігаються найкраще», – підкреслює Єгор Жученко.

Нагадаємо, Форум «Мистецтво перемоги» пройде 8-9 грудня у Львові. Дізнатися більше про Форум та зареєструватися на подію можна за посиланням https://www.facebook.com/events/1672447053263491

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.