Старий фейк про Анджея Дуду в російській пропаганді проти союзу Польщі та України
Ілюстрація Shutterstock.com

Старий фейк про Анджея Дуду в російській пропаганді проти союзу Польщі та України

Російська пропаганда в Польщі продовжує використовувати будь-які приводи для спроб дискредитації як української, так і польської влади, яка підтримує Україну в боротьбі з російською агресією. При цьому влада України змальовується як «нацистська та терористична», а польська – яка така, що наражає на небезпеку та проводить «бандеризацію Польщі».

Зокрема, польськомовний сайт Kancelaria Lega Artis, який маскується під польську юридичну фірму, а насправді є типовим рупором російської пропаганди з фіктивними засновниками та авторами, використав офіційні пам’ятні заходи, присвячені святкуванню дня Війська Польського та вшанування пам’яті учасників і полеглих у Варшавській битві 1920 року.

Особливо кремлівських тролів розлютила та частина, у якій А.Дуда віддав шану похованим на православному цвинтарі на Волі у Варшаві воїнам Української Народної Республіки. Воюючи пліч-о-пліч, в ті вкрай складні часи польські та українські побратими захистили Польщу та цілу Європу від російської навали.

Окрім цього, Президент РП у своєму виступі наголосив, що підтримка Польщею України та захист польського східного кордону становлять ключовий елемент національної стратегії польської безпеки. «Завдяки в тому числі нашій допомозі Україна захистилася й досі бореться. А завдяки тому, що українські захисники зупиняють російську навалу, щоденно завдаючи болючих втрат агресору, Польща сьогодні в безпеці! Якщо хтось цього не розуміє, критикує нашу прихильність і підтримку, значить, він узагалі не усвідомлює, на чому базується безпека Польщі!», – заявив А.Дуда.

Цього разу автори російських фальшивок знову витягли старий та неодноразово спростований фейк про походження президента РП Анджея Дуди, назвавши його «прихильником спонсорування київської групи терористів, який поширював пісівську пропаганду в сфері надання допомоги України», «дід якого мав тісні контакти з ОУН-УПА».

Вперше цей фейк з’явився ще влітку 2015 року і неодноразово був відтоді спростований як фактчекерами, так і самим президентом РП.

А вже влітку 2022 року його знову почали поширювати представники режиму Лукашенка. Зокрема, генеральний прокурор режиму Андрєй Швєд заявив, що його відомство «вивчає діяльність» діда польського президента Анджея Дуди, який нібито воював на боці нацистів у роки Другої світової війни. «Зараз ми активно документуємо діяльність діда польського президента, який входив у склад українського карального батальйону, вирізнявся особливою жорстокістю у першу чергу на території Мінської та Вітебської областей», – сказав Швед.

І ось ще через рік знову те саме. Як бачимо, фантазія у путінських та лукашенківських пропагандистів дуже вбога, та ще й літня спека помітно впливає на їхню і без того обмежену мозкову діяльність.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства