Від 24 лютого 2022 року США надали Україні понад 66 мільярдів доларів допомоги – WP
Президент США Джо Байден виступає на підприємстві компанії Lockheed Martin, де виробляються протитанкові ракети Javelin, травень 2022 року

Від 24 лютого 2022 року США надали Україні понад 66 мільярдів доларів допомоги – WP

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну влада США надала Києву вже 66,2 мільярда доларів військової, фінансової та гуманітарної допомоги, пише The Washington Post. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Радіо Свобода.

У межах всього оборонного бюджету Пентагону на 2023 рік, який становить 1,77 трильйона доларів, ця цифра видається незначною. Але якщо порівнювати її з підтримкою інших країн із боку США, відданість Україні є унікальною, зазначає видання.

Приміром, у 2022 – 2023 роках Ізраїль отримав від США 8,6 мільярда доларів, Єгипет – 3,3 мільярда доларів, Йорданія – 2,9 мільярда доларів.

«Це нестандартні цифри», – сказав, коментуючи ці дані, старший науковий співробітник Інституту Брукінґза Майкл О’Генлон. Він порівняв ці цифри із зобов’язаннями США перед європейськими країнами наприкінці Другої світової війни – план Маршалла, який сприяв відновленню економік союзників Вашингтона, з поправкою на інфляцію становив приблизно 150 мільярдів доларів за три роки.

Але з огляду на затягування війни підтримка населення США щодо фінансування України коливається. Червневе опитування Pew Research Center показало, що 44% відсотки республіканців вважають, що Сполучені Штати надають занадто багато допомоги Україні.

«Ми могли б робити це (підтримувати Україну – ред.) вічно. Це не є економічно невигідним. Але це, ймовірно, політично нежиттєздатне», – відзначив ОʼГенлон, коментуючи ці результати.

Міністерство фінансів запевняє, що за використанням прямої бюджетної підтримки уряду США в Україні постійно діє моніторинг і перевірки за узгодженими процедурами. Аналогічні механізми застосовуються і до інших видів допомоги.