Приєднання України до НАТО – в інтересах Польщі
Варшава, 10 липня 2023 р. Президент Республіки Польща Анджей Дуда PAP/Leszek Szymański

Приєднання України до НАТО – в інтересах Польщі

За словами польського лідера, побоювання Берліна, що швидкий вступ України до Альянсу підштовхне Москву до ескалації та розширення війни, частково виправдані. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

В інтересах Польщі та поляків, щоб Україна якнайшвидше вступила до НАТО, заявив президент Анджей Дуда в інтерв’ю німецькому виданню Bild. Однак він додав, що її приєднання на нинішньому етапі війни з росією буде «дуже ризикованим». 

Президент Польщі очікує, що українська влада не отримає прямого запрошення до НАТО під час Вільнюського саміту, оскільки це може наблизити Захід до прямого конфлікту з Росією.

«Ми повинні підтримувати Україну всіма нашими силами, але питанням членства ми займемося після закінчення бойових дій», – сказав Анджей Дуда журналістам Bild.

За словами польського лідера, побоювання Берліна, що швидкий вступ України до Альянсу підштовхне Москву до ескалації та розширення війни, частково виправдані.

«Це побоювання не лише Німеччини. Цей страх висловлюють і уряди інших країн. Участь України в цій фазі конфлікту може активувати п’яту статтю Північноатлантичного договору», – нагадав він. Водночас польський президент висловив сподівання, що у Вільнюсі будуть зруйновані подальші бар’єри, які досі блокували Києву шлях до НАТО.

У Вільнюсі також обговорять входження до НАТО Швеції. Генсек Єнс Столтенберґ повідомив, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоґан схвалив приєднання Швеції. Опозиція Анкари була останньою перешкодою для вступу Стокгольма в Альянс.

IAR,PAP/І.Я.