Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Німеччині за травень-червень 2023 року
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Німеччині за травень-червень 2023 року

Протягом травня та червня 2023 року проєкт «Stop Lie», який ініціював та реалізує БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу, здійснював систематичний збір та аналіз інформації з різних джерел в Німеччині щодо російської пропаганди, фейків та маніпуляцій, включаючи моніторинг новин, соціальних мереж та дослідження фактів.

За досліджуваний період в медійному просторі Німеччини було поширено кілька десятків публікацій, які виглядають як зумисна дезінформація або маніпулювання фактами. Варто відзначити, що такі фейки розповсюджувалися переважно сайтами та Telegram-каналами, котрі мають встановлені зв’язки з російською державою або ж потужними російськими спільнотами у самій Німеччині.

Перелік майданчиків на яких постійно з’являються проросійські тези, але цей список є далеко не остаточним:

  1. Philosophia Perennis
  2. Anti-Spiegel
  3. News-front 
  4. RT DE
  5. Compact-online  
  6. AfD Kompakt  
  7. Tелеграм-канал Russländer & Friends

Основні теми наративи промосковської пропаганди і дезінформації, які транслювалися в медійному просторі Німеччини були наступні:

  • Звинувачення у нацизмі: проросійські медіа та політики намагаються звинуватити Україну у нацизмі шляхом поширення фейків про підтримку нацистських ідей, використання нацистських символів та спроби навчити українських дітей військовій справі.
  • Наратив про скоєння воєнних злочинів: дезінформатори намагаються звинувачувати Україну у скоєнні воєнних злочинів, включаючи терористичні акти та напади на мирних жителів, зокрема у Луганську та Маріуполі. Дезінформація також спрямована на звинувачення української армії у підриві Каховської ГЕС.
  • Наратив про контроль та використання України з боку західних партнерів: дезінформатори стверджують, що Захід використовує Україну для своїх цілей, включаючи безкінечну боротьбу з РФ, з метою послаблення. Варіації цього наративу включають звинувачення США, ЄС, Великої Британії та Бельгії у спотворенні іміджу Росії та провокуванню ненависті до неї.
  • Фейки про чорну трансплантологію: дезінформатори розповсюджують непідтверджену інформацію про використання дітей з України як донорів органів у європейських країнах.
  • Обвинувачення у створенні ядерної бомби: дезінформатори цитують заяви про створення Україною “брудної ядерної бомби”, намагаючись створити образ країни, яка загрожує безпеці світу.

Останнім часом поширення фейків та/або маніпуляцій на тему України корелює зі зростанням популярності популістської партії «Альтернатива для Німеччини» (АдН), що має встановлені зв’язки з російськими державними службовцями і популяризується у московських державних ЗМІ як «голос розуму» і «гарант відновлення німецько-російських взаємин». При цьому переважно промосковська пропаганда пропонується читачам і слухачам доволі непрямо, найчастіше шляхом акценту на складному економічному становищі Німеччини та ЄС.

Приміром, ось цей матеріал партійного видання AfD Kompakt є доволі непоганим прикладом маніпуляції. Голова фракції АдН у Бундестазі Штефан Бранднер довідався із депутатського запиту, що на забезпечення візиту президента Володимира Зеленського до Німеччини було витрачено приблизно 500 тис. євро. Головним чином витрати стосувалися використання німецького транспортного літака та супроводу його винищувачами Eurofighter. Цей загалом нічим не примітний і доволі логічний (у випадку президента воюючої країни!) факт Бранднер доволі «пасивно-агресивно» подає як непотрібне марнотратство. «Куди не глянь, у державних бюджетах зяють діри», – бідкається він, додаючи, що, мовляв, у часи високих технологій необхідно ретельно перевіряти, «чи справді варто витрачати на візити шестизначні суми». В кінці депутат додає, що «подяку президента України за великі пожертви з Німеччини треба було передати здалеку, а не класти її додатковим тягарем на платника податків» – натякаючи читачеві, що, мовляв, навіть на «символічний візит» треба розщедритися звичайному громадянинові.

Прикладом надання завідомо неправдивої інформації може слугувати зате ось цей травневий матеріал. Речник АдН із європейської політики Гаральд Веєль розповідає читачам, що, виявляється, можливість застосування економічних заходів проти юридичних осіб третіх країн за сприяння рф в обході обмежувальних заходів буде порушувати право ЄС. Цілком вірно зауважуючи, що преамбула Договору про функціонування ЄС передбачає покращення умов життя та зайнятості й усунення економічних бар’єрів, Веєль робить незрозумілий висновок, відповідно до якого «екстериторіальні санкції, спрямовані на вплив на торгівлю між третіми країнами, не відповідають спільній торговельній політиці» Союзу – знов-таки, без посилань на якісь конкретні положення установчих договорів. Так він ігнорує, наприклад, існування ст. 215 Договору про функціонування ЄС, присвяченої обмежувальним заходам, де відсутні положення про треті країни.

Однак якщо ресурс партії все ж дотримується якихось засад політичної етики, то, приміром, визнаний екстремістським ресурс Compact майже не стримує фантазій своїх редакторів і дописувачів. На 4 листопада цього року за його підтримки заплановане проведення цілої конференції «За мир з Росією», однією з хедлайнерів котрої має стати історикиня та політологиня Наталья Нарочіцкая – очільниця активного у Франції російського центру м’якого впливу «Інститут демократії і співпраці» та колишня депутатка Державної Думи. Анонс цього заходу переповнений пропагандистськими штампами по типу «Ліві та зелені продалися янкі» та «Як і 80 років тому, німецькі танки їдуть до Дніпра та Волги, щоб вбивати росіян».

Загалом можна було б не надавати значення публікаціям цього видання, де роздуми на настільки «високі теми» сусідять із «жовтими» публікаціями про «розкриття таємниці вбивства Мерілін Монро» або «загадки Атлантиди» – але, вочевидь, імовірно, що праві та ліві популісти надалі використовуватимуть шпальти таких видань, аби накачати читацьку спільноту агресією та привести її до виборчих дільниць.

Звичайно, рясніють фейками і спеціально створені для «координації співвітчизників» спільноти у Telegram. Однією з найбільших є канал  @russlandsdeutsche, на якому за час огляду було опубліковано велику множину матеріалів, котрі виправдовували російську агресію в Україні прямо або шляхом публікації перекладених на німецьку мову російських новинних звітів. Крім того, знаходиться там місце і відповідним висловам іноземних діячів (як-от кандидата на посаду президента США Роберта Кеннеді-мол.)

Отож, наразі можна зробити такі висновки:

  • Російська пропаганда присутня у засобах масової інформації фактично всіх рівнів – від напівофіційних сторінок прихильників теорій змов до партійних ресурсів
  • Важливу роль у розповсюдженні фейків та маніпуляцій грають роль як вихідці з рф, так і корінні громадяни Німеччини, котрими рухає бажання протиставити себе мейнстріму або відстояти позиції з інших питань
  • Ймовірно, слід готуватися до активізації поширення фейкової інформації стосовно подій в Україні зі зростанням градусу політичних пристрастей у самій Німеччині    

Дослідження настроїв в Німеччині щодо підтримки України

Аналітичний центр “Нова Європа” представив опитування громадян пʼяти країн – Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів і США – щодо їхнього ставлення до подальшої підтримки України та нашого вступу до НАТО. Опитування було здійснене на замовлення аналітичного центру компанією Kantar 27 квітня – 2 травня 2023 року, за підтримки Фонду “Відродження”.

З допомогою цього опитування Центр “Нова Європа” мав на меті «вивчити суспільні настрої країн-партнерів щодо того, наскільки довгою і послідовною має бути військова та фінансова підтримка України. А також – визначити рівень підтримки євроатлантичних прагнень України напередодні липневого саміту НАТО у Вільнюсі, та, зрештою, з’ясувати, чи підтримують суспільства Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів та США прийняття нових членів до НАТО, якщо йдеться саме про Україну.»

Запитання 1. Підтримка. Більшість опитаних громадян в Німеччині (із тих, хто визначився) вважають, що Україну необхідно підтримувати до тих пір, поки вона не поверне всі втрачені території (включно з Кримом). Так вважає 52 % громадян Німеччини.

Запитання 2. Відновлення миру. Найбільш ефективна передумова забезпечення тривалого миру, на думку громадян Німеччини (із тих, хто визначився) – зміна режиму в Росії. Так вважає 57% громадян. Друга найбільш підтримувана опція в усіх країнах – поразка Росії на полі бою і після неї – членство України в НАТО. Так вважає 25 % і 24 % громадян Німеччини.

Запитання 3. Вступ до НАТО. В Німеччині є підтримка початку процесу вступу України. Рівень підтримки варіанту «запросити Україну стати членом НАТО, незважаючи на війну” складає 21% та “запросити Україну стати членом НАТО, але з фактичним вступом після закінчення війни” складає 29%.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства