Дезінформація: українська ДРГ розстріляла цивільних у Криму
Фото ілюстративне pixabay.com, ultra.group

Дезінформація: українська ДРГ розстріляла цивільних у Криму

Тг-канал Ruski Statek, відомий постійним розповсюдженням фейків на тему російсько-української війни, оприлюднив відео висадки групи військових у Криму з підписом «На останніх кадрах видно, як українська ДРГ у повній темряві вивішує прапор на дерев’яному будинку в кемпінгу на заході Криму і швидко відступає, стріляючи по мирних жителях».

Відомо, що це була спецоперація Головного управління розвідки України. 24 серпня, зранку на мисі Тарханкут в тимчасово окупованому Криму стався бій за участю плавзасобів та авіації. Українські бійці здійснили висадку на територію півострова, провели бій та встановили український прапор неподалік села Маяк. У ньому знаходиться база 3-го радіотехнічного полку у складі радіотехнічних військ Повітряно-космічних сил Росії.

«В рамках спецоперації відбулась висадка особового складу на території півострова. Головне управління розвідки з взаємодією з військово-морським флотом провели спецоперацію, цілі досягнуто, втрат серед особового складу немає. Продовжується спецоперація, всі деталі ми не розкриваємо, є втрати серед особового складу противника, а також серед сил та засобів. Інформація щодо кількості втрат уточнюється», – наголосив речник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

Тональність цієї публікації нарочито маніпулятивна: складається враження, що якась ворожа ДРГ зайшла на чужу територію, щоб встановлювати свої порядки. Хоча насправді йдеться про український Крим, який намагаються звільнити українські захисники. Але хочемо звернути увагу на необережно, начебто між іншим, кинуту фразу «стріляючи по цивільних». Цьому немає жодних підстав і доказів. Українські військові повідомляють, що під час спецоперації у Криму ліквідовано щонайменше 30 російських солдат і знищено 4 військових катера росіян. Загалом півтора року війни не було жодного повідомлення про те, що українські військові стріляють по мирних мешканцях, тим більше, цілеспрямовано.

Натомість добре відомо, що російська армія цілить саме у цивільні об’єкти – що б не розповідала російська пропаганда, що вони стріляють по «військових об’єктах» та «центрах прийняття рішень».

Так, нещодавнє дослідження ініціативи T4P (Трибунал для Путіна) довело, що росіяни стріляють по цивільних об’єктах в середньому 75 разів на добу.

«Від початку повномасштабного вторгнення ініціатива «Трибунал для Путіна» зафіксувала близько 48 тисяч воєнних злочинів. Понад 80% — атаки на цивільні об’єкти та цивільних», – йдеться у повідомленні ініціативи.

За даними ООН станом на кінець липня, за 17 місяців війни зафіксовано 9369 випадків загибелі та 16 646 поранень українців, в тому числі, понад 500 дітей.

Найбільший цинізм полягає в тому, що йдеться не лише про загибель внаслідок «прильотів» ракет, але й умисних розстрілів. Відомо про десятки випадків, особливо, на початку війни, коли російські солдати навмисне стріляли по українських цивільних мешканцях – просто для розваги.

Тому фраза «стріляючи по цивільних» – це точно не про українську, а саме про російську армію.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie