Маніпуляція: Європа вкотре замерзне або Льодовиковий Період 9
Ілюстрація: Depositphotos

Маніпуляція: Європа вкотре замерзне або Льодовиковий Період 9

Минула половина літа. Осінь все ближче, а відповідно знову в польському медіапросторі з’являються дописи про те, як може бути холодно і зимно без газу, особливо російського.

Зокрема, у польськомовному Телеграм-каналі Niezależny Dziennik Polityczny, який невтомно поширює російські наративи, днями був опублікований допис «Європі знову загрожує холодна зима», ілюстрацією до якої було обране коротке відео про чоловіка, який мерзне під час снігопаду.

Автори допису розповідають, що Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує енергетичну кризу в країнах ЄС. І що, не дивлячись на  зменшення залежності від дешевого мережевого газу з Росії, європейцям все таки варто сподіватися на теплу зиму і осінь. «Тому що, у разі суворої зими може початися зростання цін і навіть перебої з постачанням газу.Навіть повністю заповнені газосховища не гарантують Брюсселю спокійної зими. За даними МЕА, газосховища будуть заповнені на 100 відсотків до середини вересня. Водночас повне припинення експорту газу з Росії обіцяє серйозні проблеми. У першій половині 2023 року експорт російського мережевого ресурсу до Європи впав на 75%, або на 36 мільярдів кубометрів. Його повна зупинка позбавить Європу ще 10 мільярдів кубометрів», – так завершують свій допис в Niezależny Dziennik Polityczny.

Так, дійсно, два тижні тому виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль в ефірі програми Today на BBC Radio 4 від 3 липня 2023 року повідомив, що ціни на енергоносії можуть знову підскочити цієї зими.

Проте, в дописі Niezależny Dziennik Polityczny була використана така техніка російської дезінформації, як маніпулювання вибірковою правдою. Тому, що решта тексту є нічим іншим, як висмикуванням із різних повідомлень, різних часів та різних осіб, маніпулюванням та перекручуванням інформації.

Так, насправді Фатіх Біроль повідомив, що економічне відновлення Китаю в поєднанні з суворою зимою може посилити тиск на постачання газу та як результат ціни на енергоносії можуть знову зрости цієї зими, що змусить уряди знову субсидіювати рахунки населення. Що європейські уряди припустилися «стратегічних помилок», зокрема, занадто сильно покладалися на Росію в енергетичних питаннях. Адже ціни на природний газ стрімко зросли після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Це спонукало уряди багатьох країн субсидувати рахунки споживачів у різних формах, щоб пом’якшити деяке зростання цін.

«За сценарію, коли китайська економіка є дуже сильною, купує багато енергії на ринках, і ми маємо сувору зиму, ми можемо спостерігати сильний тиск на підвищення цін на природний газ, що, у свою чергу, створить додатковий тягар для споживачів», — сказав Біроль. Однак додав, що економіка Китаю відновлювалася після обмежень, введених Covid, що призвело до зростання попиту на поставки газу, однак останні показники свідчать про уповільнення і тому невідомо наскільки може відновитися китайська економіка.

На щастя для європейських споживачів та бізнесу, економіка Китаю, схоже, отримує невеликий перепочинок після того, як почала відновлюватися після зняття пандемічних обмежень. Темпи зростання Піднебесної настільки невизначені, що рейтингове агентство S&P Global нещодавно знизило прогноз зростання китайської економіки, головним чином через “слабку довіру споживачів” та ситуацію на китайському ринку житла. Про це пише Rzeczpospolita.

Тим не менш, рекомендації щодо економії енергії та скорочення споживання залишаються актуальними. У Західній Європі уряди впроваджують програми, які заохочують людей економніше використовувати кондиціонери влітку (у Франції, наприклад, зараз рекомендується встановлювати температуру на рівні 26°C) або вимикати опалення в холодну пору року – у Великобританії рекомендується встановлювати термостати на максимум 19°C, що, до речі, робить і королівська сім’я в своїх резиденціях. Також відмовляються від реклами з підсвічуванням у нічний час, щоб знизити споживання енергії до мінімуму

Наприклад, польська компанія Orlen разом зі своїми партнерами по концесії отримала дозвіл на інвестиції, які дозволять збільшити видобуток нафти і газу. Йдеться про розробку норвезьких родовищ Ørn, Alve Nord, Fenris, Tyrving та Yggdrasil. Додає оптимізму той факт, що за два тижні після повідомлення виконавчого директора Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіха Біроля,  аналітики Standard Chartered – британського міжнародного фінансовогоконгломерату зі штаб-квартирою у Лондоні, повідомили, що є більше ймовірності зниження ціни на природний газ, ніж зростання.

StanChart зазначає, що запаси газу продовжують стрімко зростати, навіть при поточній спекотній погоді в Європі та збільшеному попиті на електроенергію для охолодження. Згідно з даними Gas Infrastructure, Europe (GIE), запаси газу в ЄС станом на 16 липня становили 94,52 млрд. кубометрів, що на 21,73 млрд. кубометрів вище порівняно з аналогічним періодом минулого року та на 18,46 млрд. кубометрів вище середнього показника за п’ять роківСША

Також зросли запаси газу в США: за тиждень, що закінчився 14 липня 2023 року, зросли на 49 млрд. кубічних футів до 2930 млрд. кубічних футів.

Суттєві запаси газу в Європі та США стали вагомою причиною, яка обмежує ціни на газ, і для того, щоб ситуація змінилася, знадобиться надзвичайна подія, такий собі «чорний лебідь». 

StanChart відзначає, що щоб запаси газу досягли найвищого рівня на кінець сезону поповнення, вони повинні зрости на понад 40,6% від середнього рівня за останні п’ять років з даного моменту. Проте, експерти з ринку сировини стверджують, що запаси збільшуються набагато швидше за цей критичний рівень, з середнім темпом поповнення за останній тиждень у 330 мільйонів кубометрів на день, що майже на 100% більше за середній показник за аналогічний період останніх п’ять років.

І останній аргумент на завершення. «Росія програла енергетичну битву», — сказав Фатіх Біроль, виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), французькій газеті  Liberation  у березні, через рік після вторгнення Росії в Україну. За півтора року відтоді, як Путін наказав ввести війська в Україну та припинив постачання природного газу по трубопроводу багатьом споживачам із ЄС, Європі вдалося замінити значну частину газу, що постачається по трубах, імпортом СПГ і заборонити імпорт російської нафти та нафтопродуктів. Про це пише Oilprice в своїй статті від 20 липня 2023 року.

США активізувалися, щоб заповнити дефіцит нафти та газу, створений Росією. Це була досить велика прогалина, але американські виробники нафти та експортери скрапленого природного газу (СПГ) її заповнили. Найбільшим постачальником газу в Європі зараз є найбільший виробник нафти і газу в Західній Європі Норвегія, близький союзник ЄС і член-засновник НАТО.   

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства