Маніпуляція проти українців: Розбір змін в польському законодавстві про працевлаштування іноземців
Ілюстрація freepik.com

Маніпуляція проти українців: Розбір змін в польському законодавстві про працевлаштування іноземців

На польських медіа-ресурсах Kancelaria Legal Artis, який регулярно транслює підтримку діям РФ, з`явилася інформація, що з 3 вересня цього року українці зможуть працювати в державних установах.

Скрін з ТГ-каналу KancelariaLegaArtis

Цю інформацію проросійського польського джерела поширює і маловідомий портал з такою ж нотою маніпуляції, адже зміни в польському законодавстві щодо роботи іноземців в Польщі стосуватимуться не конкретно українців, а загалом іноземців, що зареєстровані в країні.

Тим паче, аби отримати державну посаду, треба відповідати конкретним вимогам. Про це повідомляють різні польські джерела, наприклад.

Згідно з Законом від 14 квітня 2023 року про зміни до Закону про цивільну службу та деяких інших законів, у вересні набудуть чинності положення, згідно з якими іноземці зможуть бути працевлаштовані в урядових установах. Усі зміни та поправки можна знайти в офіційному документі Dziennik Ustaw Rzeczypostolitej Polskiej.

Установи зможуть працевлаштовувати громадян Європейського Союзу або громадян країни, громадянам якої на підставі міжнародних угод або правових актів Європейського Союзу надається право працевлаштування на території Республіки Польщі або які мають дійсну Карту Поляка.

Більше того, такі законодавчі зміни на ринку праці РП має врятувати її в кризисній ситуації.  Це заходи, що передбачені для запобігання кризі в урядовій адміністрації шляхом залучення іноземців. Протягом багатьох років відчувається нестача охочих працювати та кваліфікованих фахівців. Десять років тому середньотижнева кількість вакансій становила приблизно 200, а зараз ця цифра перевищує 700 і продовжує зростати. За роки збільшилася кількість оголошень про вакансії. Іноземці матимуть більші шанси на отримання роботи в центральних і територіальних урядових установах. Звісно, іноземці повинні знати польську мову та розраховувати на ліберальний підхід генеральних директорів.

Однак в таких позитивних змінах для польської країни деякі пропутінські прибічники розворушують чергову інформаційну кампанію під назвою «Українізація Польщі триває!»

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства