У Польщі триває конфлікт навколо змін у держЗМІ
Прапори на території штаб-квартири Польського телебачення, TVP Wikimedia Creative Commons/Adrian Grycuk – Own work/CC BY-SA 3.0 pl

У Польщі триває конфлікт навколо змін у держЗМІ

Міністр культури Бартломєй Сєнкєвич оголосив, що незабаром буде розпочато законодавчий процес, що має на меті відновити в законодавчому порядку конституційну роль Національної ради з питань телерадіомовлення у призначенні та звільненні органів медіакомпаній та забезпеченні свободи слова. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Триває суперечка щодо нового керівництва Польського телебачення (TVP). У понеділок, 25 грудня, міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Бартломєй Сєнкєвич написав на платформі X, що постанова звільненої Наглядової ради про делегування Мацєя Лопінського на посаду голови правління була ухвалена неіснуючим органом. За його словами, нинішнім головою правління Польського телебачення є Томаш Сиґут.

Як повідомляє кореспондентка Польського радіо Аґата Возьняк, у листі, опублікованому в соціальних мережах, Мацєй Лопінський стверджує, що його делегували на посаду керівника правління TVP.

Цю інформацію, однак, спростовує міністр культури Бартломєй Сєнкєвич, наголошуючи на тому, що процедура призначення Наглядової ради Польського телебачення, яку було звільнено 19 грудня 2023 року Нацрадою з питань медіа, була некоректною з конституційної точки зору, що випливає з рішення Конституційного трибуналу від 13 грудня 2016 року.

Бартломєй Сєнкєвич заявив, що незабаром буде розпочато законодавчий процес, спрямований на виконання рішення Конституційного трибуналу.

Як заявив посадовець, йдеться про «відновлення в законодавчому порядку конституційної ролі Національної ради з питань телерадіомовлення у призначенні та звільненні органів медіакомпаній та забезпеченні свободи слова, права на інформацію та суспільних інтересів у радіо- і телемовленні».

IAR/Х.П.