Володимир Зеленський прокоментував ситуацію на польсько-українському кордоні
Черга з вантажівок на польсько-український кордон у Дорогуську, 25.11.2023 PAP/Wojtek Jargiło

Володимир Зеленський прокоментував ситуацію на польсько-українському кордоні

Президент України Володимир Зеленський про блокування на польсько-українському кордоні: Я вважаю, нам треба мати дуже виважену політику. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що складна ситуація на польсько-українському кордоні буде вирішена найближчим часом.

«На кордоні є складнощі, я вважаю, перш за все, через деякі політичні кроки наших сусідів. Я вважаю, нам треба мати дуже виважену політику, мати план дій, за яким іти. У нас є цей план, працює прем’єр-міністр, віцепрем’єр Стефанішина, також на рівні Міністерства закордонних справ і Міністерства інфраструктури. Я впевнений, що ми зможемо все це зробити», — сказав Зеленський.

Український лідер також нагадав, що раніше Києву вдалося знайти порозуміння з Румунією.

«Ми знайшли з президентом Румунії спосіб, як вийти з цієї проблеми. Зараз є новий виклик на цьому (польському) кордоні через нові питання. Я думаю, нам треба дати трохи часу нашим сусідам. Усе потеплішає», — сказав Зеленський.

З 6 листопада польські перевізники блокують рух вантажівок на трьох пунктах пропуску на польсько-українському кордоні. Йдеться про пункти пропуску «Гребенне – Рава-Руська», «Корчова – Краківець», «Дорогуськ – Ягодин».

23 листопада стало відомо про блокування ще одного пункту пропуску «Медика» на території Польщі.

За словами міністра інфраструктури Польщі Анджея Адамчика, проблема протестів лежить в площині ЄС. За словами самих протестувальників, призупинення Європейським Союзом дії правил, які раніше зобов’язували українських перевізників отримувати дозволи на в’їзд до Польщі, змушує польських водіїв відчувати себе дискримінованими.
Польські перевізники вважають, що привілеями можуть користуватися лише гуманітарні та військові вантажі.

За даними митної та податкової служб, у черзі стоять 750 транспортних засобів. На виїзд з Польщі перед польсько-українським прикордонним переходом у Дорогуську водіям вантажівок доводиться чекати понад дев’ять днів.

IAR/Суспільне/Радіо Свобода/I.Т.