Український офіцер: польські «Краби» відіграли одну з ключових ролей у боях з росіянами в Бахмуті, вони влучні та ефективні
Гарматогаубиця Krab на позиції українських воїнів (фото ілюстраційне) General Staff of the Armed Forces of Ukraine – Генеральний штаб ЗСУ, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Український офіцер: польські «Краби» відіграли одну з ключових ролей у боях з росіянами в Бахмуті, вони влучні та ефективні

Командувач підрозділу 61-ї окремої механізованої Степової бригади ЗСУ порівняв, що окупанти немають еквівалентів сучасним та ефективним польським гарматогаубицям Krab. Він сказав, що російський 2С1 (самохідна гаубиця „Гвоздика”) і український «Краб» — це як «Лада» і «Мерседес». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Польські гаубиці “Краб” відіграли одну з головних ролей у боях проти росіян у Бахмуті та на Херсонському напрямку. Це точні та ефективні машини, і я можу оцінити їх тільки позитивно», — сказав PAP командувач підрозділу 61-ї окремої механізованої Степової бригади ЗСУ.

«На бахмутському і херсонському напрямку польські “Краби” відігравали одну з ключових ролей в утриманні позиції та контратаках на противника. Я був свідком їхньої роботи, тому що брав безпосередню участь у коригуванні вогню цими машинами. Можу оцінити їх тільки позитивно», — пояснив офіцер із позивним «Рим».

Польща передала Україні 18 таких гарматогаубиць із ресурсів Війська Польського. Водночас минулого року українська сторона підписала з Huta Stalowa Wola S.A. контракт на будівництво 56 «Крабів».

«”Краби” працюють дуже точно і дуже ефективно. Ними ми з великої дистанції вражали цілі, будівлі з найманцями ПВК (Ваґнер). Одного-двох пострілів достатньо, щоб точно влучити в ціль», — підкреслив «Рим».

Розмова відбулася під час підготовки операторів армії безпілотників ЗСУ на одному з полігонів на півночі країни. Офіцер, якого там зустрів кореспондент PAP, зазначив, що ефективність «Крабів» вища завдяки розвідці з використанням безпілотників, які відстежують позиції противника з повітря.

«Створюються розвідувально-вогневі комплекси, до складу яких входять гармата-гаубиця „Краб”, пілот безпілотника та спостерігач. Ці три компоненти на передовій працюють просто ідеально», — зазначив він.

«Рим» зазначив ще одну перевагу «Краба», мовляв, він може використовувати модифіковані снаряди. Ще однією перевагою цієї гармати-гаубиці є зручність її транспортування.

За словами співрозмовника PAP, «Краб» є дуже сучасною технікою, і росіяни не мають еквівалента, який міг би зрівнятися з нею.

«У ворога таких систем, звичайно, немає. У них переважно радянська техніка, вони відсталі в цьому плані. Їхній 2С1 (самохідна гаубиця “Гвоздика”) і наш “Краб” — це як “Лада” і “Мерседес”. “Краб” має клас і з ним приємно працювати. Можу запевнити, що наші артилеристи ним задоволені», — сказав «Рим».

PAP/Т.А.