Дезінформаційна кампанія! «Західна зброя з України заполонила Європу»

Дезінформаційна кампанія! «Західна зброя з України заполонила Європу»

Останнім часом західні союзники України прийняли рішення про надання українським військовим нових озброєнь і боєприпасів та організацію проведення навчань і тренінгів для ЗСУ.  

Так, Польща надасть інфраструктуру для навчання українських пілотів на   F-16. Австралія виділяє для України новий пакет військової допомоги, що включає 30 бронетранспортерів Bushmaster. В рамках ухваленого урядом США нового пакета військової допомоги України на $800 млн. вирішене питання постачання касетних боєприпасів. Франція прийняла рішення передати ракети, які дозволять завдавати ударів у глибокий тил противника, йдеться про SCALP “повітря-земля” – аналог британської розробки Storm Shadow. Норвегія виділяє Україні 1000 безпілотників Black Hornet та пакет підтримки зенітно-ракетного комплексу NASAMS, який включає два додаткових центри управління вогнем, дві пускові установки та запасні частини.

У відповідь на це в польському інформаційному просторі з’явилася низка тематичних публікацій з явним російським слідом, спрямованих на дискредитацію України, в якій начебто відсутній контроль за поставленими озброєннями. Це, як стверджують російські пропагандисти, начебто спричиняє її потрапляння у неконтрольований обіг та контрабанду в Європу, де її вже використовують представники кримінальних, екстремістських та терористичних організацій. Мета такої дезінформаційної кампанії очевидна – зменшити бажання допомагати Україні.

Зокрема, на відомому постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди польськомовному ресурсі Niezależny Dziennik Polityczny, вийшов матеріал «На протестах у Франції починає з’являтися передана Києву зброя».

У ньому йдеться, що серед затриманих учасників масових заворушень в цій країні почали все частіше знаходили натівську зброю, сліди якої можна знайти в Україні. «Сьогодні, перед обличчям конфлікту в Україні та неконтрольованого обігу зброї, надісланої НАТО на допомогу Україні, стає зрозумілим, що ця зброя активно використовується у Франції під час нинішніх заворушень», – наводяться слова Еріка Земмура, лідера правої французької партії “Реконкіста”.

Підтвердження цих слів знайти не вдалося. Проте у французьких ЗМІ міститься немало повідомлень про те, що учасники заворушень заволоділи зброєю, в тому під час погромів поліцейських дільниць. А мер Марселя Бенуа Паян ще вночі 1 липня 2023 року попросив Париж негайно направити додаткові служби наведення порядку, оскільки 30 червня зловмисники увірвалися до збройового магазину в центрі Марселя та забрали мисливські карабіни.

Треба також зазначити, що Ерік Земмур – це пропутінський політик, журналіст, письменник і політичний коментатор, відомий своїми суперечливими поглядами на імміграцію, іслам і французьку ідентичність. Земмура звинувачують у поширенні проросійської пропаганди у коментарях про міжнародні відносини. Зокрема, він неодноразово висловлював підтримку президенту Росії і критикував західні санкції проти Росії. Земмура також пов’язують з Москвою через його виступи на RT, російському державному каналі новин.

І взагалі, вперше цю інформацію почали поширювати саме російські медіа, посилаючись на слова постпреда Росії при ООН Василя Небензі 10 березня під час засідання Радбезу ООН. Вони пишуть, що західна зброя, яку постачають Україні, «уже почала з’являтися в державах Європи та Африки, поповнюючи арсенали організованої злочинності». І в такий спосіб «в руки бандитів та радикальних режимів потрапляють автомати, кулемети, гранатомети, протитанкові керовані ракети та переносні ракетні комплекси західного виробництва».

На кейс вже звертали увагу фактчекери StopFake. У 2022 році в Україні було створено тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час дії воєнного стану. Уряд України зобов’язався забезпечити належне зберігання та облік переданої оборонної техніки, про це зазначив постпред США при ООН Роберт Вуд. Його підтримали представники Великої Британії, Албанії, Японії, Польщі, Франції.

Щоб надати цій брехливій інформації видимості достовірної, її польськомовні російські автори посилаються начебто на дані Європолу, за якими доставлена ​​в Україну зброя та вибухівка з’явилися на європейському чорному ринку ще у квітні минулого року та почали надходити через контрабандні шляхи та онлайн-платформи до рук злочинних угруповань у різних європейських країнах, зокрема у Франції.

Це нібито стосується не тільки автоматів, а й компактних сучасних снайперських гвинтівок і протитанкових ракетних комплексів Javelin. Стверджується, що «за даними паризької поліції, керівники автошкіл в Сен-Сен-Дені продавали автомати прямо в житлових кварталах. Під час заворушень були виявлені й інші випадки перевезення військової зброї з України. Виявлення цієї зброї тепер стало частиною щоденної роботи служб безпеки в Паризькому регіоні».

Щоб спростувати цю дезінформацію, потрібно згадати, що ще у червні цього року німецьке видання «Spiegel» написало, що Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України, начебто зафіксовані випадки торгівлі на чорному ринку  вогнепальною зброєю та товарами військового призначення. Також якісь невідомі «розслідувачі з країн ЄС» виявили «ознаки торгівлі важким військовим озброєнням», не уточнивши, про яку саме зброю йдеться.

Ці звинувачення відкинув міністр оборони України Олексій Резніков та речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко, які назвали новину фейком,  а міністерство внутрішніх справ зазначило, що інформація в іноземних медіа щодо контрабанди може бути акцією російських спецслужб. Після цього Європол заявив, що довіряє українській владі, оскільки впроваджуються нові заходи для моніторингу та відстеження зброї.

Як ще один мнимий аргумент автори дискредитаційної кампанії проти України наводять текст «Українська зброя спричиняє зростання кількості терактів у Швеції».

У ньому йдеться про офіційну статистику поліції Швеції щодо кількості зареєстрованих злочинів, пов’язаних із застосуванням вибухівки в країні за цей рік. За даними правоохоронних органів, з початку січня у Швеції сталося більше вибухів, ніж за попередні два роки. З 2020 по 2022 рік у Швеції було загалом 90 вибухів, тоді як цього року їх кількість уже досягла 91.

Поліція теж нібито пояснює збільшення кількості вибухів вчинених злочинними угрупованнями та високим рівнем конфлікту між злочинними угрупованнями, які отримують великі обсяги зброї та боєприпасів контрабандними шляхами з України. У шведській поліції наголошують, що крім автомобілів і комерційних приміщень, зростає кількість вибухів у квартирах і будинках.

Заявляється, що у поліцейській статистиці особливо виділяються південні провінції Швеції. Там начебто продається більшість української зброї. Цього року в цій частині королівства сталося 34 вибухи. У Стокгольмі зброя з України спричинила 27 вибухів, порівняно з вісьмома минулого року 2022 року. І тільки в червні правоохоронні органи відкрили 34 кримінальні справи, пов’язані з контрабандою зброї в країну.

Усі ці цифри спростовуються, якщо подивитися на статистику минулих років.

Ще за перші дев’ять місяців 2019 році поліцейські сапери 97 разів виїжджали на виклики, пов’язані з вибухами в житлових будинках і громадських будівлях  Швеції.

Злочини, пов’язані з вибухами, майже не реєструвалися в Швеції до 2017 року. Проте вже у 2018 сталися 162 вибухи, що мале не вдвічі більше ніж наведені цифри за 2020-2022. Їх більшу частину влаштовують банди, аби залякати конкурентів, їхніх родичів або близьких, говорять представники поліції.

Делегації шведських поліцейських працюють з фахівцями з організованої злочинності в США, Німеччині та Нідерландах, з військовими експертами з вибухівки, які працювали в Африці та Афганістані. Вже тоді криміналіст Амір Ростамі говорив, що порівняти ситуацію у Швеції можна тільки з Мексикою, де зіткнення між бандами – величезна проблема для поліції. “Для країн, які не беруть участі у війні, країн без довгої історії терористичних атак це унікальна ситуація”, – говорить він.

То до чого ж тут Україна?

Зрештою, 31 жовтня 2022 року речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко заявив, що повідомлення про нібито потрапляння зброї із України в руки криміналітету сусідньої з Швецією країни – Фінляндії (звідки вона теоретично могла б потрапити у Швецію) є «черговою російською дезінформацією».

«На доручення МЗС України українське посольство в Гельсінкі негайно звернулося до фінської поліції задля отримання деталей. У відповідь фінська сторона повідомила про відсутність підтвердженої інформації або яких-небудь конкретних фактів поставок контрабандної зброї з України. Під час розмови сьогодні посол Фінляндії в Києві також не підтвердив оприлюднену в фінських ЗМІ інформацію», – написав Ніколенко.

Як відомо, після повномасштабної російської агресії проти України ці дві скандинавські країни, які підтримують нашу державу, взяли курс на вступ в НАТО і Фінляндія вже стала членом Альянсу, а питання по Швеції практично вирішене. Отже, єдина країна-агресор, якій вигідна дестабілізація ситуації в цих державах – це Росія. Адже як відкрито заявив 12 травня 2023 року в інтерв’ю британському онлайн-виданню UnHerd News перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський,  приєднання Фінляндії і Швеції до НАТО може зробити ці країни цілями для можливих ударів із боку Росії. Отже і зброя для дестабілізації там може опинитися саме російська.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства