Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за травень-червень 2023 року
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Аналіз російської пропаганди, фейків та джерел їх розповсюдження в Польщі за травень-червень 2023 року

Протягом травня та червня 2023 року проєкт «Stop Lie», який ініціював та реалізує БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу, здійснював систематичний збір та аналіз інформації з різних джерел щодо російської пропаганди, фейків та маніпуляцій, включаючи моніторинг новин, соціальних мереж та дослідження фактів.

В процесі здійснення моніторингу медійного простору Польщі було відмічено ряд публікацій, які виглядають як зумисна дезінформація або маніпулювання фактами. Варто відзначити, що такі публікації  розповсюджувалися низкою сайтів або тг-каналів не найвищого гатунку.

Головними темами, які повторювали російські наративи у польських ЗМІ, були як і ті, що повторювалися раніше, так і нові, пов’язані з подіями, які відбулися власне у цей період. Так, наприклад, знову педалюється тема можливого захоплення Польщею Західної України. Нібито Польща під ширмою підтримки України у війні насправді хоче повернути собі території, які мала станом на 1939 рік. Ба-більше, у цих статтях стверджується, що і мешканці цих регіонів України вітають подібний розвиток подій і не мають нічого проти, щоб опинитися від польською владою.

Традиційно у деяких публікаціях акцентувалося, що поляки втомилися від українців, вони більше не хочуть їм допомагати, українці мають у Польщі більше прав, ніж поляки, а поводяться дуже зухвало, зловживають хорошим ставленням до них. Варто відзначити, що ці статті базувалися на реальних соціологічних дослідженнях, в яких справді відзначалося певне зниження ентузіазму поляків у плані допомоги Україні. Проте у публікаціях ці факти маніпулювалися та прибільшувалися, негативні тенденції посилювалися, щоб виглядало так, ніби поляки взагалі більше не хочуть знати українців і готові відмовитися від допомоги їм.

У деяких статтях просувається теза, нібито в Україні воюють польські найманці, і їм створюють пільгові умови – зокрема, безперешкодний перетин кордону. При цьому у кількох публікаціях згадується про те, що Польща нічого не отримує за свій внесок у допомогу Україні – польські фірми навіть не допустять до процесу повоєнної відбудови України, цим займуться американські та західноєвропейські компанії.

Ще одна тема, яка висвітлювалася у польських ЗМІ за цей період – підрив росіянами Каховської ГЕС. Варто відзначити, що більшість авторитетних медіа Польщі абсолютно об’єктивно висвітлювали цю трагедію, проте сайти та тг-канали, які постійно ретранслюють російські фейки, у кращому випадку подавали це як «не все так однозначно», у гіршому – що дамбу підірвали саме українці.

Медіа-ресурси в Польщі, де публікується російська дезінформація

Ці ресурси регулярно публікують фейкові новини

1. C-z06.neon24

2. Neon24

3. Neon24 1

4. Neon24 2

5. Sputniknews

6. News-front

7. Wolnemedia

8. Myslpolska

9. Dziennik Polityczny

10. TG Olej w glowie

11. TG Ukraina w Ogniu

12. TG Ciezka Artyleria

13. TG Ruch Oporu

14. TG Niezależny Dziennik Polityczny

15. TG NewsFactoryPL

16. TG Antypropaganda

17. TG Qanon Polska

18. TG RuskiStatek

19. TG Ciezka Artyleria — kanał

20. TG Ruch Oporu

21. TG swiatinformacji

22. TW GrzegorzBraun

23. Marucha

24. Boomerangmedia

25. TG Warszawska Syrenka

А також акаунти у соціальних мережах окремих політичних сил та проросійськи налаштованих польських діячів.

Основні теми, на яких за цей період будувалися фейки та маніпуляції

Польща загрожує Україні

Одним з найтиповіших фейків, поширених у польських ЗМІ, було те, що Польща прагне окупувати західні регіони України. Цей наратив повторюється вже не перший рік, але за останній період розмови активізувалися. Додалися нові деталі – про те, що нібито і самі українці у західній частині країни не проти того, щоб перейти в юрисдикцію Польщі.

Про це, зокрема, пише пропагандистський ресурс Niezależny dziennik polityczny.

Основні меседжі цього допису наступний: «Сусіди України все більше зацікавлені її територією. У Польщі все частіше звучить гасло «Україна в кордонах 1939 року» і готова вирішувати військовим способом ситуацію на Західній Україні – причому забрати не тільки Львів, але й Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне та Луцьк і створити там «антиросійський буфер». Румунія хоче забрати частину одеської області, а Угорщина активно «паспортизує» населення Закарпаття.»

В іншому дописі цей самий ресурс Niezależny dziennik polityczny пише про те, що «Населення Західної України готове до повернення до Польщі».

Тему підхоплює тг-канал «Варшавська русалка», яка пише про те, що «почалася інформаційна підготовка до введення польських військ на Західну Україну».

На цьому тг-каналі йдуть ще далі, розповідаючи про «загарбницькі» плани Польщі: «Поляки перейменували не тільки Калінінград, а й кілька топонімів на території України та Білорусі. Це свідчить про загарбницьку політику Польщі та спробу реваншу».

Подібну історію просуває і Niezależny dziennik polityczny, поширюючи страшні історії про те, що «Польща посилює війська на калінінградському напрямку і готує винищувачі для нападу на Білорусь».

Про нібито поділ України пишуть й інші проросійські ресурси: «Захід розглядає поділ України. Можливий сценарій, що до НАТО вступить тільки частина України – як колись Німеччина без ГДР».

Польські найманці воюють в Україні

Чимало уваги приділено темі так званих «польських найманців» на території України. Нещодавно уповноважений польського уряду з питань безпеки інформаційного простору РП, речник міністра-координатора з питань спецслужб Польщі Станіслав Жарин викрив сфальшований лист від Міністерства оборони України про те, що польським військовим, які їдуть воювати до України, буде спрощено перетин кордону.

Тг-канал «Варшавська русалка» стверджує, що втрати польських «найманців» в Україні настільки великі, що потрібні додаткові військові лікарі.

Сайт bumerangmedia.com теж стверджує, буцімто проти Росії воюють найманці з Польщі.

Допомога Заходу марна

Частина наративів спрямовані на спроби внести сумніви у наміри Заходу щодо України. Так, тг-канал Niezależny dziennik polityczny опублікував новину про те, що західні лідери хочуть замінити президента Зеленського на когось більш керованого, наприклад, Кличко. Це дозволить зменшити видатки, які витрачаються на підтримку України.

Про «нещирі» наміри Заходу пише і ресурс marucha.wordpress, який стверджує, що після знищення України Америка планує знищення Польщі – з посиланням на італійських дипломатів. В цій же статті згадується фраза «росіяни могли б знищити Україну за 24 години, і не роблять цього тільки тому, що половина Україні – проросійські громадяни або росіяни.

В Росії все прекрасно, а санкції шкодять тим, хто їх запроваджує – Заходу. Про це пише Niezależny dziennik polityczny у своєму дописі, фантазуючи на ходу, що Росія єдина країна, де впали ціни на продукти – санкції б’ють по Заходу.

Поляки втомилися від України і українців

Постійно педалюється тема, що поляки втомилися від українців, адже вони поводяться неправильно. Поодинокі неприємні випадки, пов’язані з перебуванням українців у Польщі, штучно роздуваються до цілої тенденції, а факти перекручуються так, щоб створити видимість загальної втоми та роздратування від українців.

Так, сайт marucha.wordpress пише, що українці – нові окупанти у Польщі. Війна в Україні називається «конфліктом, спровокованим Вашингтоном», а влада України – «київським режимом». Самі українці, котрі вимушено переїхали до Польщі, втікаючи від війни, називаються «окупантами».

Ще одна стаття про те, що поляки втрачають запал для допомоги українцям.

У цьому контексті педалюється тема про те, як дорого коштує підтримка України Польщі, і що польський народ нібито не давав на неї згоди: «Допомога, яку український уряд виділив Україні (без згоди польського народу), коштувало бюджету РП 8 млрд доларів». 

Українська вихователька у дитячому садочку отримує більшу зарплатню, ніж польський вчитель. Маніпуляції, спрямовані на стравлювання поляків та українців – мовляв, тут для них найкращі умови.

Niezależny dziennik polityczny опублікував новину «Українські біженці забагато їдять» – нібито благодійна організація Tafel Nordhausen змушена була закритися на півтора місяці, адже українці «наїдаються досхочу, навіть якщо їм це не потрібно». Вони плутають допомогу бідним з супермаркетом, приходять «на запах безкоштовних обідів», а їхні потреби у їжі ніхто не перевіряє.

Тг-канал Варшавська русалка підводить підсумок, що «поляки втомилися від підтримки України».

Каховську дамбу підірвали українці

Значна частина фейкових новин була присвячена підриву Каховської ГЕС – всі публікації були витримані у тональності від «не все так однозначно» до прямого звинувачення у підриві України.

Так, про це написав і Niezależny dziennik polityczny, що «Україна вимушена була підірвати Каховську ГЕС, щоб ще раз нагадати про необхідність прийняття її до НАТО».

І сайт Wolnemedia.net про те, що «Україна не зацікавлена у слідстві щодо підриву Каховської ГЕС, бо боїться, що слідство дізнається, що винна саме Україна».

І на сайті marucha.wordpress.com задуються питанням: Хто знищив Каховську дамбу? Стаття із серії «не все так однозначно», в ній наводяться «факти», ніби українці і раніше її обстрілювали, а росіяни робили все, щоб вберегти її від руйнування.

І у соціальних мереж окремих проросійських користувачів Томаш Григуц, який має аудиторію 7 тис. читачів в Твіттері пише як під копірку з російськими пропагандистськими ресурсами, що «Дамбу підірвали українці».

Пьотр Панасюк, який має аудиторію 8 тис. читачів в Твіттері впевнено заявляє: «Звісно, це українці. Невже хтось вірить, що росіяни самі підірвали дамбу, щоб обмежити собі постачання води до Криму?».

Українська армія нічого не може вдіяти проти російської і програє

Чергова тема, яку просувають у польських ЗМІ, що українська армія нічого не може досягти, нема кому воювати, а контрнаступ провалився.

«Український контрнаступ обернувся катастрофою – українська сторона понесла значні втрати і нічого не досягла, а зброя НАТО виявилася абсолютно марною».

Niezależny dziennik polityczny виходить з такими новинами: “Українці за два дні втрачають стільки дронів, скільки має вся польська армія, бо росіяни мають ефективні засоби радіоелектронної війни».

А потім пише, що «в Україні страшний дефіцит мобілізаційного ресурсу, навіть довелося понизити призовний вік до 16 років».

Ситуація в Україні настільки погана, що, як пише Neon24, українська влада попросила польських колег виловлювати на території Польщі «дезертирів» – чоловіків віком від 18 до 65 років та депортувати їх до України.

Казкарі з Niezależny dziennik polityczny придумали, що «нічого не досягаючи на полі бою, Україна нібито планує масштабні провокації, щоб дискредитувати Росію».

Польща єдина європейська країна, яку вдалося втягнути у війну, а поляки й повелися зі шкодою для себе

Ще одна тема, що порушується на прокремлівських ресурсах – що Польщу спеціально втягують у війну, Кров польських солдат буде на руках уряду. Це особливо актуально з урахуванням жовтневих виборів у Польщі – опоненти намагаються використати цю карту у боротьбі з владою. Про це знову пише Niezależny dziennik polityczny.

І знову Niezależny dziennik polityczny: «Українські і «російські» (в оригіналі в лапках) ракети падають саме на територію Польщі, а не інших сусідніх країн. Може, тому, що Польщу легше спровокувати, бо ніхто так сильно не заангажований у війну? Це все українські провокації».

При цьому пропагандисти намагаються переконати, що Польща нічого не отримає за свою допомогу – військову, гуманітарну та фінансову. І що Польща і польські фірми ніколи не будуть допущені до повоєнної відбудови України, бо те, що займуть росіяни, вони відбудовуватимуть власним коштом, а до України допустять лише американські та західноєвропейські компанії.

Просувається думка, що, попри підтримку України, Польща у будь-якому разі буде ображена. Так, ФБ-сторінка Ruch Narodowy стверджує, що через директиву ЄС зерно з України заполонить всю Польщу, польських фермерів знову обдурили. Це все через політику ПІС. Варто відзначити, що у жовтні у Польщі вибори, тому всі фейки варто розглядати ще й через цю призму.

Історичні суперечки між поляками та українцями нездоланні, ми не можемо бути союзниками

Окремий розділ на сайтах – педалювання історичних суперечностей між поляками та українцями.

Так, сайт neon-24 виходить зі статтею 10 невигідних правд про Україну, які ЗМІ не помічають, в якій, зокрема, підсвічуються негативні моменти нашої спільної історії.

А ресурс wolnemedia взагалі ставить під сумнів, що Польща є союзником України, адже Україна нібито постійно просуває історичні антипольські наративи.

Ба-більше: Україна нібито дозволила ексгумацію тіл жертв «Волинської різні» взамін на встановлення пам’ятників героям УПА у Польщі. Про це пишуть одразу сайт Wolnemedia та ФБ-сторінка націоналістичного політичного руху Ruch Narodowy.

Прагнення посварити українців та поляків доходить до асбурду: на твіттері одного з польських діячів з’явилося відео з надписом «Українці ріжуть поляків у школах». Виявилося, що це відео було зняте у туалеті російської школи і не має жодного відношення ні до Польщі, ні до України.

В Україні може статися ядерна катастрофа, а влада мовчить

Ще одна тема – що українці зберігають на своїх складах збіднений уран від танків. Після вибуху у Хмельницькому, коли росіяни вдарили нібито по складах зі збідненим ураном для танків, стався вибух радіації, яка потрапила і до Любліна. Українська влада мовчить, як це було під час Чорнобиля.

Про це пишуть на своїх соціальних сторінках низка проросійських дописувачів:

https://www.facebook.com/Piotr.KadajPL/posts/pfbid02GZLXCiqac7p7xAq4Z2coQY6kKuNoE2sndQK7e8hCBNYJCvh2QfsrgrtuZPxA6xsMl

https://www.facebook.com/waldemar.budziak/posts/pfbid0ugcTBu9KaTG24iWBCdBDLYrj5Jq5kqPdaQZR18Bh18UEb4CyiK3MeCjPXmTbZvUl

Як бачимо, на десятках сайтів, тг-каналах та на соціальних сторінках проросійських діячів є список постійних тем, якій варіюються в різних інтерпретаціях на прокремлівських ресурсах – відносини між поляками та українцями, марна допомога Заходу, неуспішність української армії тощо. А всі поточні події подаються у викривленому світлі, з маніпуляцією фактів. Тому роботу з висвітлення та спростування дезінформації потрібно проводити постійно і системно, не даючи російським пропагандистам жодних шансів.

Дослідження настроїв в Польщі щодо підтримки України

Якщо говорити про настрої суспільства щодо підтримки України, згідно з останнім дослідженням, яке проводили дослідники LAB Варшавського університету та Економіко-гуманітарного університету у Варшаві, поляки вже не демонструють того беззастережного рівня підтримки, як минулого року. Про це пише Rzeczpospolita.

“Ми все ще хочемо допомагати, в цьому переконані 85 відсотків респондентів, але вже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше або навіть у січні цього року”, — підсумував результати дослідження керівник проєкту Роберт Станішевський.

Так, все більше респондентів вказують на те, що зміна їхнього ставлення спричинена «безпрецедентними правами», які мають біженці. Дослідники вказують, що група тих, хто вирішив, що Польща повинна допомагати Україні під час війни, скоротилася з 62% до 42%. Менше поляків – 35% однозначно позитивно оцінює допомогу, яку надає Польща, у січні їх було 47%. При цьому 25% поляків категорично проти додатковій допомозі Україні.

Натомість зріс з 38% до 50% відсоток тих, хто вважає, що «скоріше» треба допомагати.

Також зростає група тих, хто хоче, щоб українці повернулися до своєї країни після закінчення війни – таку думку вже висловлює близько 70% поляків (у січні 2023 року було 53%).

Однозначно негативно респонденти оцінюють соціальну допомогу, яку Польща надавала біженцям з України – рівному доступу до пільг, які мають поляки, сьогодні “ні” сказали 60 відсотків респондентів. Серед респондентів більше половини також проти надання пільг (рік тому було 37 %) та фінансування харчування та проживання українців (рік тому було 20%).

Як зазначається у дослідженні, причиною погіршення ставлення до допомоги українцям майже 40% поляків назвали «правове ставлення» до них. Польських громадян обурює, що українці «заслуговують на все безкоштовно». Ще 14,5% вказало, що «українці мають більші прав, ніж поляки». На думку дослідників, це результат антиукраїнської пропаганди, російських фейків, поширених у деяких ЗМІ та соцмережах, які ніхто не заперечив і не спростував.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства