Завдяки героїчній роботі архівних працівників Херсонщини вдалося врятувати архів Херсонського державного університету

Завдяки героїчній роботі архівних працівників Херсонщини вдалося врятувати архів Херсонського державного університету

Херсонський державний університет. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Культурний фронт.

Завдяки героїчній роботі архівних працівників Херсонщини вдалося врятувати архів Херсонського державного університету. Як відомо, окупанти у регіоні під час окупації поводилися як «господарі», вивозячи фурами музейні цінності та цілі архіви. Так, майже повністю був розграбований Державний архів Херсонської області. Проте документи університету завдяки хоробрості працівників, які, без перебільшення, ризикували життям, вдалося зберегти.

Херсонський державний університет – це єдиний виш в Україні, що має власний музейно-архівний центр. На його стелажах зберігається понад 700 тисяч справ, п’ята частина яких є складовою частиною Національного архівного фонду України. Запит на документацію університету завжди високий, адже особові справи викладачів та студентів активно використовуються істориками та письменниками.

«Завдяки злагодженій роботі кожного працівника Івано-Франківського та Херсонського офісів ХДУ нам вдалося зберегти історії тисяч людей, чия доля пов’язана з нашим освітнім закладом. Тепер, коли Херсон звільнено, ми вже можемо казати відкрито – у нас вийшло захистити від окупантів та зрадників архівні документи, особові справи, іншу документацію. Те, що зроблено – це фантастика, яку зробили реальністю мужні люди, наші колеги. Вони не дали розграбувати та знищити нашу історію, нас оминула сумна доля обласного архіву, який був повністю вивезений на лівий берег, а звідти, вірогідно, у тимчасово окупований Крим», – зазначає ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Працівники архіву Херсонського університету не дуже люблять розповідати, що їм довелося пережити за період окупації. Але обіцяють, що колись зможуть розповісти цю історії. А поки що документацію вишу впорядковують, наводять лад, і вже скоро зможуть видавати запитувачам довідки та документи.