У Ковелі відзначили 25-річчя Товариства польської культури

У Ковелі відзначили 25-річчя Товариства польської культури

5 листопада в Галереї мистецтв у Ковелі відзначили 25-річчя заснування Товариства польської культури. Зустріч пройшла під гаслом «Разом ми сильніші». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

На початку заходу всі учасники виконали польський та український гімни. Потім голова Товариства польської культури в Ковелі Анатолій Герка подякував усім присутнім за багаторічну плідну співпрацю.

Після нього виступив консул Марцін Хрусцель із Генерального консульства РП у Луцьку, який подякував за багаторічну співпрацю та діяльність в інтересах польської нацменшини. Мер Ковеля Ігор Чайка побажав присутнім перемоги у війні з російським агресором і подякував полякам як найближчим сусідам за допомогу в цей нелегкий для українців час.

Голова Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка в Луцьку Ніна Поремська також подякувала за співпрацю та зачитала лист від голови Федерації польських організацій в Україні Ельжбети Коровецької.

Товариство отримало привітання від Ярослава Гурецького, директора Центру діалогу «Костюхнівка», і Товариства шанувальників Волині та Полісся імені Вінцента Поля в Холмі.

Після промов настала мистецька частина, під час якої виступили члени товариства та учні польської школи. Прозвучали польські пісні та вірші, а також українські пісні як подяка солдатам, які воюють на фронті проти Росії.

Гості мали змогу переглянути фільм про історію Товариства польської культури в Ковелі з 1998 р. до сьогодні, а також два відеоролики з подяками від колишніх учнів польської школи. Всі учасники зустрічі отримали листівку з описом історії товариства в Ковелі та фотографіями, зробленими в різні роки.

Після мистецької частини гостям і найстаршим членам Товариства польської культури в Ковелі вручили подяки та подарунки. Анатолій Герка подякував усім, хто допомагав у підготовці заходу, вчителям, учням, батькам, членам товариства, ведучим та тим, хто виступав на сцені.

Після мистецької частини був час на розмови про складний час, який переживає Україна, спільні проєкти. Також згадали тих, хто відійшов у вічність. Усі бажали один одному перемоги та миру, повторюючи гасло заходу «Разом ми сильніші».

Святковий захід став можливим завдяки проєкту «Ближче до Польщі. Регрантинг. Підтримка полонійних подій за кордоном», який реалізує фундація «Свобода і демократія» за підтримки Канцелярії голови Ради міністрів РП у рамках конкурсу «Полонія і поляки за кордоном 2023».

Товариство польської культури в Ковелі як незалежна організація зареєстроване 22 грудня 1998 р. Першим головою ТКП ще як філії Товариства польської культури імені Еви Фелінської на Волині був Анатолій Сулік, який багато зробив для пошуку та відновлення польських могил часів Першої світової війни не тільки в Ковелі, але й по всій Волині. Він написав книгу про польський цвинтар у Ковелі, культивував польську мову і традиції серед дітей та молоді.

Із 1998 р., коли товариство стало незалежною організацією, його головою став Вацлав Герка. Він очолював організацію до 2017 р. Пан Вацлав був підпоручником 27-ї волинської дивізії Армії Крайової. Завдяки його зусиллям у 2000 р. при ТКП відкрили польську школу. Товариство налагодило співпрацю з фундаціями «Допомога полякам на Сході» та «Свобода і демократія», Товариством шанувальників Волині та Полісся з Холма, Генеральним консульством РП у Луцьку та Центром розвитку польської освіти за кордоном.

Серед засновників ТКП у Ковелі потрібно згадати Миколу Черняка, Валерія Драганюка, Георгія Тудрія, Катерину Рилову, Славоміру Комашко, Маріанну Козакевич та багатьох інших членів організації, які були і є її важливою частиною.

Із 2017 р. головою ТКП у Ковелі є Анатолій Герка, який продовжує справу своїх попередників.

Від початку свого існування ТКП у Ковелі опікується могилами військових, загиблих під час Першої світової війни, могилами харцерів та сектором поховань польських дітей. На День Усіх Святих члени організації запалюють лампадки та покладають квіти на польські кладовищах.

Колись при польській школі існувала харцерська дружина. Її засновником був Максим Можайський, якому допомагала мама Тамара Можайська. До дружини належали Ірина Білоус, Катерина Чавлюк, Алла Суська, Микола Остапчук тощо. Харцерська молодь організовувала збори, їздила на табори до Костюхнівки й до Польщі, брала участь у церемоніях на польських цвинтарях.

Із 2000 р. при ТКП діє польська школа. Протягом 23 років учителі, учні, батьки та члени товариства підготували багато заходів та конкурсів. Учні брали участь у численних олімпіадах в Україні та Польщі. Фіналістами Олімпіади з польської літератури та мови стали Роман Дмитрук та Софія Пляшко. Микола Остапчук вийшов у фінал конкурсу читців «Польсько-українські зустрічі майстрів слова», який організували Центр культури в Любліні й Товариство польської культури  імені Тадеуша Костюшка.

Учні брали участь у літній школі польської мови в Інтеграційному центрі в Замлинні, конкурсі «Znasz-li ten kraj» у Львові, фіналі історичного конкурсу «Patria Nostra» у Познані та Варшаві, їздили на екскурсії до Польщі. Кілька років існували музичний гурт «Kowel Band» під керівництвом Наталії Балецької та колектив «Anwalo».

За цей час товариство приймало багато гостей. Зокрема, 12 жовтня 2019 р. сюди завітав Адам Квятковський, тодішній державний секретар у Канцелярії президента РП. Він відвідав нашу школу при товаристві та кладовища в Ковелі.

Від початку своєї діяльності Товариство польської культури в Ковелі тісно співпрацює з місцевим костелом Святої Анни. У його підвальному приміщенні раніше відбувалися заняття з польської мови, вертепи, проходили зустрічі з делегаціями з Польщі, зокрема з міст-побратимів Холма, Бжегу-Дольного, Любліна та інших.

«Попри війну в Україні ТКП продовжує активну діяльність, має школу, опікується польськими похованнями та співпрацює з іншими організаціями з України та Польщі», – підкреслили члени Товариства польської культури в Ковелі.

Вєслав Пісарський,
учитель польської мови, скерований до Ковеля організацією ORPEG

Фото: Олександр Фомук та Ковельська міська рада