«Білий квиток» анульовано… (відео)

«Білий квиток» анульовано… (відео)

Напружена суспільно-політична обстановка на тлі війни в Україні породжує протиправну діяльність, пов’язану з незаконними переправлення осіб через державний кордон України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ДПС України.

Окремі громадяни та організовані злочинні групи намагаються незаконно збагатитись шляхом шахрайства та організації незаконного виїзду за межі території України чоловіків, яких тимчасово обмежено у такому праві.

09 січня 2024 року оперативні співробітники Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України спільно з працівниками Головного управління Національної поліції у Львівській області та ДВКР Служби безпеки України за силової підтримки спецпідрозділу ДОЗОР ліквідували масштабний канал організації незаконного переправлення за межі України чоловіків призовного віку на підставі підроблених документів про непридатність до військової служби.

З метою особистого збагачення група громадян України розміщувала оголошення в соціальних мережах та телеграм-каналах щодо надання допомоги у виїзді за кордон шляхом виготовлення пакету документів під назвою «Білий квиток». Свої послуги вони оцінували у 1000 доларів США. Для конспірації своїх протиправних дій зловмисники обмежувались спілкуванням лише в чатах з вигаданих аккаунтів. Готові документи «клієнту» надсилались поштовими відправленнями, також за вигаданими даними відправників, які оплачувались під час отримання посилки.

Підрозділи кримінального аналізу Держприкордонслужби встановили, що упродовж 2023 року послугами організаторів схеми «зняття» з військового обліку скористались близько 30 осіб, які підпадають під призов. Громадянам, які скористались пропозицією ділків, за використання підроблених довідок, загрожує кримінальна відповідальність за ч. 4 ст. 358 КК України. У ході тривалого документування протиправних дій було викрито повний механізм здійснення протиправної діяльності, встановлено всіх причетних осіб, виявлено місця виготовлення документів.

Під час обшуків, які проводились одночасно за 12-ма адресами в Житомирській області та м. Києві, вилучено комп’ютерну та оргтехніку, банківські картки, печатки ТЦК, лікарські печатки, штампи, мобільні телефони та інші речові докази протиправної діяльності.

В порядку статті 208 КПК України затримано 2-х фігурантів кримінального провадження.

Затриманим особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 332 КК України. Досудове розслідування триває, здійснюється дослідження вилучених в ході обшуку речових доказів.