Прем'єр Польщі: відсутність санкцій проти агропродукції з рф і Білорусі — одна з причин страждання польських фермерів
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск PAP/Radek Pietruszka

Прем’єр Польщі: відсутність санкцій проти агропродукції з рф і Білорусі — одна з причин страждання польських фермерів

Дональд Туск повідомив, що внесе на розгляд Сейму проект резолюції, в якому проситиме Єврокомісію терміново запровадити обмеження проти російського та білоруського сільськогосподарських ринків. У запропонованому документі будуть теж заклики до запровадження довоєнних правил торгівлі ЄС з Україною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Прем’єр-міністр Дональд Туск внесе до Сейму Польщі проект резолюції, в якому проситиме Єврокомісію терміново запровадити санкції щодо російського та білоруського продовольчих ринків. Очільник польського уряду запевнив, що найближчої суботи на цю тему він буде теж розмовляти у Варшаві з польськими фермерами.

Дональд Туск додав, що «Європейський Союз мав би піти вслід Латвії, яка в односторонньому випадку ввела санкції на сільськогосподарські та харчові продукти з росії та Білорусі». Він наголосив, що треба діяти спільно, аби це було ефективно.

«Санкції необхідні для покращення стану сільськогосподарського ринку в Європі», — сказав Дональд Туск:

«Як польський Сейм ми закликаємо Європейську комісію запропонувати введення санкцій проти російських та білоруських харчових та агропродуктів до ЄС. Відсутність санкцій проти російського та білоруського імпорту продуктів — це одна з причин, чому ціни на харчі та агротовари в Європі знизилися. Це одна із багатьох причин, чому страждають польські фермери».

У проекті резолюції є теж заклики до Єврокомісії опрацювати рішення, що дозволять якомога швидше ввести у торгівлі з Україною довоєнні правила, прописані в Угоді про асоціацію з ЄС.

Дональд Туск додав, що проблеми польських фермерів є також результатом сільськогосподарської політики та «Зеленого курсу», прийнятих попереднім урядом Об’єднаних правих.

У середу, 6 березня, фермери планують вийти на нову демонстрацію у Варшаві. Їхні вимоги незмінні. Вони вимагають внести зміни до Зеленої угоди ЄС та обмежити надходження сільськогосподарської продукції з України.

IAR/Т.А.