Фейк! «ЗСУ можуть використовувати дітей як живий щит». Росія готує нові ІПСО та провокації
Ілюстрація shutterstock.com; thesun.co.uk

Фейк! «ЗСУ можуть використовувати дітей як живий щит». Росія готує нові ІПСО та провокації

У польськомовному ресурсі @ukr_leaks_pl, який називається Центром розслідувань колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова (Сentrum śledcze byłego oficera ukraińskich służb specjalnych Wasilija Prozorowa), а у дійсності є звичайним рупором російських фейків, дезінформації і пропаганди, розміщено допис та відео наступного змісту:

«ВАЖЛИВО! ЗСУ МОЖУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИ ДІТЕЙ ЯК ЖИВИЙ ЩИТ!

Мені стало відомо, що десять днів тому Збройні сили України вивезли групу дітей з Миколаївки в напрямку Слов’янська. Батькам сказали, що дітей відвезуть до дитячого табору в Смарагдовому місті, де вони будуть під опікою вихователів і одного з батьків. Спочатку все було добре, діти і дорослі виходили на зв’язок. Але в останні кілька днів зв’язок перервався, а всіх дорослих вигнали з табору. На даний момент нічого не відомо про долю дітей. У мене є підозри, що Збройні сили України можуть використовувати їх для провокацій.

Будь ласка, зробіть МАКСИМАЛЬНИЙ РЕПОСТ на інших каналах! Ми повинні дізнатися, де зараз перебувають діти! Нижче – інтерв’ю з однією з матерів зниклих дітей».

Цей фейк зроблений дуже неякісно і розрахований на людей, позбавлених уваги та простого критичного мислення. По перше, у тексті йдеться, що дітей начебто вивезли 10 днів тому. Проте жінка, яка на відео представляється як мати вивезеної в табір дитини каже, що це відбулося напередодні російського вторгнення, а саме 22 лютого 2022 року. Та й усі присутні на відео – сам Прозоров, ця жінка, російські військові у камуфляжі болотного кольору одягнуті у зимовий одяг, з шапками, на деревах немає листя – тобто все вказує на холодну, зимову пору року.

А оздоровчий табір «Смарагдове місто» (знаходився у м.Святогірську, за 31 км від Слов’янська Донецької області) згідно з офіційним рішенням Святогірська міської військово-цивільної адміністрації, Донецької обласної військово-цивільної адміністрації та Управління ДСНС у Донецькій області був евакуйований до м. Краматорська на евакуаційні поїзди навесні – 4 квітня 2022 року.

Вже 12 вересня 2022 року українські військові звільнили Святогірськ, який став першим деокупованим тієї осені містом Донецької області. Після деокупації в місті, у якому до повномасштабного російського вторгнення в Україну проживало 4504 жителі, залишилося близько 550 людей.

Із самого початку російського вторгнення Україна приділяла першочергову увагу евакуації дітей.

Адже, як заявив голова організації Save Ukraine Микола Кулеба, починаючи з 2014 року Росія вивезла 1,5 млн українських дітей.

З початку війни в Україні, Росія щодня намагається скалічити та вбити якомога більше маленьких українців. Іншою її задачею є викрадення дітей, з яких намагаються виростити ворогів України.

При цьому росіяни діють саме в такий спосіб, який зрадник Василь Прозоров приписує ЗСУ: українських дітей забирають у табори «для оздоровлення», не кажучи їхнім батькам про те, коли їх повернуть з «відпочинку». Дуже часто українських дітей розлучають з їхніми сім’ями і віддають у прийомні. Росія докладає усіх зусиль не лише для того, щоб відвернути дітей від України, а й налаштовує проти власних родин. Як тільки діти опиняються на території країни-агресора, за них одразу беруться усі потужності Росії з перевиховання, яке включає пропагандистське промивання мізків. Українські діти зазнають знущань, їм намагаються прищепити хибні цінності «руського міру».

Кремль приховує будь-яку інформацію щодо долі та місцезнаходження українських дітей. Дітям змінюють ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично — вчиняють акт геноциду щодо українських дітей.

Як зазначає заступниця керівника аналітичного напряму  Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина, Росія за майже півтора року війни порушила кожну статтю Конвенції ООН про права дитини стосовно наших дітей: право на освіту, право на життя, притягнення дітей до відповідальності за громадянську позицію, залучення дітей до участі у збройному конфлікті, право на сім’ю, на оздоровлення тощо. Немає жодного дитячого права, яке не було порушено. В юридичну площину лягає й вкрадене дитинство: постійні обстріли, втрата соціальних зв’язків та навіть депортація.

Вже зараз зафіксовано понад 40 регіонів Росії, куди були переміщені наші діти. Але потреби так далеко їх перевозити немає. Росіяни свідомо депортують дітей, влаштовують у російські сім’ї та русифікують, вчиняючи злочин геноциду.

Росія вже сама заплуталася у власній брехні. 30 липня 2023 року російський диктатор Володимир Путін цинічно назвав «роздутою» історію з викраденням українських дітей. А вже 31 липня російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав міжнародний кримінальний суд у Гаазі, відзвітувала, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей, фактично визнавши слова Миколи Кулеби.

Схоже, що така підвищена увага російських пропагандистів до теми дітей (нагадаю, що нещодавно проєкт StopLie вже спростовував фейк про начебто виявлення російськими військовими «дитячої фабрики», де маленьких дітей «вирощують для дитячих секс-борделів і вилучення органів») свідчить про підготовку Кремлем нової масштабної інформаційно-психологічної операції чи провокації на цю тему. Будьмо пильними.

Всі українські діти повинні повернутися додому, а Росія отримати суворі санкції за узаконений кіднепінг – держава-терорист має стати вигнанцем серед цивілізованих країн.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства