У Брюсселі остерігаються позиції Орбана щодо України
Державний герб на верхівці ялинки перед Софійським собором у Києві, Україна, 04 грудня 2023 року PAP/EPA/SERGEY DOLZHENKO

У Брюсселі остерігаються позиції Орбана щодо України

Віктор Орбан надіслав голові Ради другий лист, у якому вимагав зняти з порядку денного саміту рішення про початок переговорів про членство з Україною. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Європейські лідери намагаються переконати прем’єр-міністра Угорщини не блокувати рішення про початок переговорів про членство з Україною. У Парижі президент Франції Еммануель Макрон зустрінеться з Віктором Орбаном. 

Минулого тижня президент Європейської ради Шарль Мішель прилетів до Будапешта, щоб переконати прем’єр-міністра Угорщини змінити свою позицію. Цей візит не призвів до прориву. Через кілька днів Віктор Орбан надіслав голові Ради другий лист, у якому вимагав зняти з порядку денного саміту рішення про початок переговорів про членство з Україною. Він написав, що Україна не готова, що спочатку потрібна стратегічна дискусія з цього питання, і застеріг від провалу саміту.

У Брюсселі зростає побоювання, що Віктор Орбан не відступить і Комісії буде недостатньо розблокувати частину заморожених коштів  для Угорщини. Проросійський прем’єр-міністр Угорщини просто не хоче зближення України з ЄС. Водночас він також вимагає ініціювання переговорів про членство з Боснією і Герцеговиною. У цьому його підтримують переважно австрійці, і надання статусу кандидата Грузії, влада якої, як і влада в Будапешті, підтримує Росію.

Тим часом, в офісі президента України повідомили, що намагаються організувати зустрічі Зеленського із Орбаном. Будапешт начебто відкритий для таких зустрічей, але лише за умови позитивного результату розмов.

IAR,PAP/І.Я.