«Європейська Україна потрібна Європі», – міністерка Ядвіга Емілевич у Луцьку

«Європейська Україна потрібна Європі», – міністерка Ядвіга Емілевич у Луцьку

Понад 600 польських суб’єктів господарювання попри війну ведуть нині бізнес в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Польща готує підтримку для польських компаній, а також для українських фірм, які з ними співпрацюють. Про це йшлося під час семінару «Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України», який відбувся 18 липня в Луцьку та напередодні у Львові.

Захід, присвячений польсько-українській економічній співпраці та відбудові України, організували в рамках проєкту «Польський сервіс відбудови України», який реалізує Центр стратегічних досліджень Варшавського інституту підприємництва.

У ньому взяли участь представники державної адміністрації, польського й українського бізнесу. На зустрічі були присутні державний секретар Міністерства розвитку та регіональної політики РП, уповноважена уряду Республіки Польща у справах польсько-української співпраці у сфері розвитку Ядвіга Емілевич, депутатка польського Сейму Тереза Памула та Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький. Конференція проходила у приміщенні Волинської торгово-промислової палати.

«Європейська Україна потрібна Європі та, безумовно, потрібна Польщі», – сказала Ядвіга Емілевич, уповноважена уряду Республіки Польща у справах польсько-української співпраці у сфері розвитку. Її промова відкрила семінар у Луцьку. У ній вона порушила питання польської підтримки для України, польських підприємців, які бажають розвивати свій бізнес в Україні, та українських компаній, які з ними співпрацюють. Вона говорила про виклики, які стоять перед Польщею та Україною в цій сфері.

Ядвіга Емілевич підкреслила, що торік Польща виділила близько 1,5% свого ВВП на гуманітарну допомогу Україні та стала найбільшим економічним партнером України. Вона додала, що Польща має намір зберегти це перше місце, коли почнеться процес відбудови.

Міністерка порушила тему викликів, передусім необхідності говорити про труднощі й вирішувати їх: «Сьогодні Україні потрібні підприємці, які передусім не бояться заходити на ринок країни, де триває війна, та які не бояться розпочинати діяльність на незрозумілому й непрозорому ринку. Це величезний виклик».

Уповноважена польського уряду повідомила, що зараз в Україні працюють близько 600 польських фірм. Окрім цього, за останні місяці близько 2500 компаній висловили зацікавленість у присутності на українському ринку. «Якби ці 2500 компаній дійсно прийшли в Україну, ми були би найбільшими економічними партнерами на десятиліття вперед. І це те, чого я бажаю вам і собі», – сказала Ядвіга Емілевич.

Для того, щоб підтримати компанії, які вагаються, чи заходити їм на український ринок, у Польщі працюють над страхуванням іноземних інвестицій та експортних кредитів. Польська агенція, яка цим займається – Корпорація страхування експортних кредитів (пол. Korporacja Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych, KUKE) – незабаром зможе страхувати інвестиції в Україні.

«Це буде перша така пропозиція в Європі. Корпорація страхування експортних кредитів зможе застрахувати будь-якого підприємця, який хоче інвестувати, надавати послуги чи купувати товари в Україні», – сказала Ядвіга Емілевич.

Вона підкреслила, що згадане страхування буде доступне не лише польським, але й українським підприємцям: «Якщо український підприємець має філію в Польщі, він зможе скористатися таким страхуванням». Законопроєкт, який це уможливлює, зараз перебуває на розгляді в польському парламенті.

«Слідом за страхуванням ми разом із Польським фондом розвитку готуємо інвестиційний фонд. Маючи страховку, можна буде скористатися довгостроковим кредитом під низькі відсотки. Такі кредити теж будуть доступні не тільки польським фірмам, але й польсько-українським компаніям», – додала міністерка.

У Луцьку вона говорила і про розвиток інфраструктури. Це важливо, коли йдеться про доставку гуманітарної допомоги, а також буде важливим після закінчення бойових дій під час відбудови України.

«Якщо ми хочемо, щоб цей процес відбувався швидко й безперешкодно, і щоб Україна стала частиною європейської транспортної мережі, ми повинні покращити якість автомобільної та залізничної інфраструктури, а також пропускну спроможність прикордонних переходів», – зазначила вона.

Із цією метою польський уряд ще до повномасштабного вторгнення надав українському уряду кредит, у рамках якого здійснюють такі інвестиції.

«Сьогодні ми маємо проблеми з інвестиціями на будівництві одного з прикордонних переходів, зокрема з тим, як відбуваються тендерні процедури, – зазначила Ядвіга Емілевич. – Ми хотіли би, щоб ці процедури були завершені, тому що це важливо не тільки для майбутніх підприємців, які сьогодні задумуються над тим, чи дійсно прозорою є платформа Prozorro. Це дуже важливо, якщо ми хочемо скоротити час очікування на прикордонних переходах».

Міністерка розповіла про розширення пропускної спроможності пунктів пропуску, пілотний проєкт, який стосується спільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, та розширення дорожньої інфраструктури. «Вже зараз майже до всіх пунктів перетину кордону можна дістатися добрими автомагістралями. Значно більшим викликом сьогодні є те, що відбувається на українській стороні, та розбудова залізничної мережі», – сказала вона.

Як підкреслила, дуже важливим геополітичним сигналом стало схвалення Європейською комісією два тижні тому європейської колії з Варшави до Львова та Києва: «Включення її в європейську транспортну мережу означає, що її фінансуватимуть за європейські кошти».

У своїй вступній промові міністерка Ядвіга Емілевич торкнулася питання державних закупівель, зазначивши, що польський уряд готує польський бізнес до ознайомлення зі складним українським законодавством у цій сфері. За її словами, дуже важливо спростити українське законодавство у сфері державних закупівель, щоб був стандарт, який передбачає наявність типового договору. «Тоді підприємець почувається впевненіше, беручи участь у тендері», – підкреслила вона.

Під час візиту до Луцька уповноважена уряду Республіки Польща у справах польсько-української співпраці у сфері розвитку Ядвіга Емілевич разом із депутаткою польського Сейму Терезою Памулою, Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцьким та представниками польського бізнесу зустрілися з керівництвом Волинської та Рівненської областей. Як повідомляє Генеральне консульство РП у Луцьку, розмова стосувалася передусім співпраці під час відбудови зруйнованих регіонів України та модернізації територій, які не зазнали російської окупації.

Цього дня на учасників семінару чекали дискусії, присвячені потенціалу польсько-української економічної співпраці, доступним інструментам підтримки, можливостям і викликам.

Текст і фото: Наталя Денисюк