У Познані відкрилася виставка “Я був поляком – громадянином України”
Виставка “Я був поляком – громадянином України” у Києві. Фото: Польський інститут в Києві

У Познані відкрилася виставка “Я був поляком – громадянином України”

5 серпня у Познані на Лазарському ринку відкрилася виставка під назвою «Я був поляком – громадянином України». Виставка присвячена українським військовим з польським корінням, які загинули на фронті під час російсько-української війни. Портрети експонуватимуться до 19 серпня. Вхід вільний. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

На виставці представлено біографії кільканадцяти громадян України польського походження, які воювали та були вбиті під час сучасної російсько-української війни. Більшість з них загинула до 24 лютого 2022 року, але двоє – Володимир Галецький та Юлія Пастернак – загинули вже під час повномасштабної війни у 2022 році. Володимира Галецького було вбито під час звільнення Куп’янська, а Юлію Пастернак застрелив ворожий снайпер на Харківщині, коли вона, як військовий медик, повзла до пораненого солдата.

Автор виставки, журналіст Дмитро Антонюк, хотів представити біографію польсько-українських героїв, які б’ються зі спільним ворогом. За його словами, попри те, що відчуття належності до польської спільноти у всіх них було різним (хтось краще або гірше знав чи розумів польську мову, хтось виховувався римо-католиком), але так чи інакше вони, чи їх рідні були свідомими цього факту. Дмитро зізнався, що під час роботи над виставкою найскладнішим було спілкування з родичами загиблих воїнів, особливо з тими, які нещодавно загинули, адже «я був людиною, яка ще ятрила їхні рани».

Одним із героїв виставки є Андрій Гаврилюк – кіборг і оборонець Донецького аеропорту. Після підриву 20 січня 2015 року споруди аеропорту, в Андрія була зламана рука і нога. В полоні сепаратистів його особисто катував і застрелив Михайло Толстих («Гіві»). Це доведено на відео, побачивши яке «мати Андрія опинилася на інвалідному візку» – читаємо в його біографічній довідці.

Виставка була створена з ініціативи Фонду «Свобода і демократія» за сприяння Польського інституту у Києві, а також у співпраці з Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові та Центром польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську. Попередньо, вона побувала у кількох містах України та Польщі, а тепер її відкрили у Познані.

«Ми хотіли показати портрети цих людей. Хотіли віддати шану цим хоробрим, сміливим і відважним воїнам. Ми прагнули зберегти їхні імена, щоб вони не були забуті», – підкреслила Еліза Дзвонкєвіч, генеральний консул Республіки Польща у Львові.

Організатором експозиції у Познані виступила громадсько-культурна асоціація «Польща – Україна» та Штаб Ангелів. Партнерами виставки є міська рада міста Познань, а патронами: мер міста Познань і маршалок Великопольського воєводства.

Виставка проходитиме у Познані на Лазарському ринку і триватиме до 19 серпня. Вхід вільний. Ті, хто не має можливості особисто відвідати виставку, може ознайомитись із її польсько-українською та польсько-англійською версіями онлайн.

Д.Д.

Джерело: Пресматеріали