Україна на шляху до прозорого лобізму

Україна на шляху до прозорого лобізму

29 вересня 2023 року – Відбулася дискусія щодо законопроекту “Про доброчесне лобіювання”, який вносить інноваційні зміни в сферу лобіювання в Україні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог лідера партії “Національна платформа”, голови Української асоціації лобістів та GR-спеціалістів Катерини Одарченко.

Основною метою дискусії стало дослідження перспектив прийняття цього законопроекту, що визначає методи та обмеження лобіювання, створює реєстр прозорості, регламентує звітність, а також визначає права та обов’язки суб’єкта лобіювання. Це важливий крок для розвитку демократії та утвердження європейських цінностей і стандартів в українському суспільстві, бо регулювання сфери лобіювання є випробуваною практикою для країн Європейського Союзу, США та Великої Британії.

Обговорення законопроекту закріпило переконаність в активному процесі демократизації українського суспільного та політичного простору. Важливо відзначити, що цей законопроект вирізняється від попередніх спроб регулювання лобізму, адже пропонує комплексні та реалізовані інструменти для ефективного контролю й прозорості.

Нагадаємо, що  спроби законодавчо врегулювати сферу лобізму тривають з 1999 року. Зокрема, У 2010 році, на чолі з Валерієм Коновалюком з фракції «Партія Регіонів», був внесений законопроект під назвою “Про регулювання лобістської діяльності в Україні” (реєстр. № 7269 від 20.10.2010). Додатково, 11 лютого 2020 року, народні депутати Юлія Тимошенко та Сергій Власенко, представники фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”” (реєстр № 3059), а також Олександр Дубінський, Олександр Качура та Денис Монастирський від фракції “Слуга Народу” (реєстр № 3059-1, 3059-2, 3059-3), внесли нові законопроекти. На жаль, ці ініціативи, схоже, відтворюють помилки минулої десятиріччя, обмежуючись переважно внесенням змін до Кримінального Кодексу та КУпАПу.

Проте новий законопроект відзначається не тільки серйозністю підходу, а й конкретними інструментами для його впровадження. Спеціалісти та експерти висловлюють оптимізм стосовно його ефективності, вважаючи його ключовим етапом на шляху до створення ефективної системи лобізму в Україні.

Зокрема, досвічений український політик Юрій Одарченко висловив підтримку цієї ініціативи: «(Законопроект) зроблений так, що він буде працювати. Це дуже важливий аспект, бо в Україні прийнято багато законів, які нездатні до реалізації. Зараз цей закон, який пропонується, має всі інструменти – НАЗК[1] здатна вести цей реєстр прозорості». Анастасія Зернова, керівниця відділу НАЗК, також підкреслила потенціал реалізації запропонованого законопроекту та його відповідність стандартам, визначених Венеціанською Комісією[2]

[2] EUROPEAN`S COMMISION FOR DEMOCRACY THROUGH LAW (VENICA COMMISION) (Report on the legal framework for the regulation of lobbying in the Council of Europe member states)

Катерина Одарченко, міжнародна політтехнологиня і партнерка консалтингової компанії SIC Group, зазначила позитивне сприйнятті руху України до прийняття закону про лобіювання у США у сучасних політичних реаліях.

Учасниками заходу стали такі провідні фахівці, як Анастасія Зернова, керівниця відділу НАЗК з організації роботи із зацікавленими сторонами та забезпечення прийняття актів антикорупційної політики; Юрій Одарченко,   народний депутат V, VI, VII та VIII скликань від партії «Батьківщина», Сергій Миткалик, голова правління організації Антикорупційного Штабу, заступник Голови Громадської ради при НАЗК, досвідчений юрист; Катерина Одарченко, голова Української асоціації лобістів та GR-спеціалістів, Артем Черноморов, народний депутат України від фракції «Слуга народу», Вікторія Гриб, народний депутат України, та Михайло Бондар, член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг від фракції «Європейська Солідарність».

Захід був організований Українською асоціацією професіоналів у сфері GR та лобістів, яка активно працювала над законодавчим врегулюванням лобізму, та SIC GROUP Ukraine LLC та SIC GROUP USA LLC, провідною компанією у сфері політичного управління та комунікаційних послуг.

Контактна інформація для ЗМІ:

SIC GROUP LTD

+38 (044) 227 94 20

Kateryna Odarchenko

+12402345187

www.sic-group.com.ua