Генпрокурор: Гринкевича-молодшого затримали при спробі виїхати з України
Ігор (ліворуч) і Роман Гринкевичі, архівне фото

Генпрокурор: Гринкевича-молодшого затримали при спробі виїхати з України

П’ятого учасника справи про закупівлі одягу для Збройних сил затримали в Одесі – про це заявив генеральний прокурор Андрій Костін під час брифінгу 22 січня, передає пресслужба Офісу генерального прокурора. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Радіо Свобода.

Правоохоронці не називають імені затриманого, але обставини вказують на Романа Гринкевича.

За даними генерального прокурора, чоловіка затримали близько 6:50 у понеділок у Одесі при спробі виїхати за межі країни.

«За даними слідства, підозрюваний виїхав до міста Одеса орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання», – йдеться в повідомленні.

Печерський районний суд дозволив затримати п’ятого підозрюваного у справі про закупівлі одягу та білизни для військових 19 січня.

Раніше радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань повідомила, що Гринкевича-молодшого не могли затримати, тому що для цього бракувало доказів.

18 січня стало відомо, що ДБР оголосило в розшук Романа Гринкевича. Він є одним із п’яти підозрюваних у кримінальному провадженні про закупівлі одягу для Збройних сил. За даними слідства, сума закупівель сягала майже 1 мільярда гривень. Трьом іншим підозрюваним у Печерському районному суді Києва обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці з можливістю внесення застави розміром у 500 мільйонів гривень.

Головний фігурант справи – бізнесмен Ігор Гринкевич – перебуває під вартою з кінця грудня 2023 року. Його затримали під час спроби дати хабар у 500 тисяч доларів одному із керівників головного слідчого управління ДБР за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній у ході розслідування кримінального провадження. Тоді Гринкевичу повідомили про підозру за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

17 січня Ігорю Гринкевичу повідомили підозру у справі щодо закупівель одягу для ЗСУ. П’яти членам організації, яку, як стверджують в ДБР, створив Ігор Гринкевич, повідомили про підозру у створенні та участі у злочинній організації, у шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану.

Роман Гринкевич – син львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича – у соцмережі Instagram 9 січня написав, що діяльність його родини відбувалася в рамках чинного законодавства. Сам скандал він назвав «замовним».