Маніпуляція: на Заході незадоволені ефективністю ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Маніпуляція: на Заході незадоволені ефективністю ЗСУ

Польський сайт Neon24, на якому регулярно з’являються російські фейки, опублікував чергову статтю – щодо нібито незадоволеності ефективності Збройних Сил України з боку Заходу. 

Видання цитує військового експерта Центру нової американської безпеки Франца-Штефана Гаді. Він побував в Україні і нібито був «розчарований» побаченим і дійшов висновку, що українська армія при сучасному озброєнні, яке постачає Захід, просто погано воює.

Цікаво, що у цій же статті прозвучав ще один фейк, який гуляє російськими медіа та їхніми польськими «дзеркалами» з травня – нібито про загибель головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного. Так, Головкома у статті neon24 називають “голограмою”.

Спростуймо усі наведені у публікації фейки. На сайті neon24 немає посилання на оригінал інтерв’ю німецького військового експерта Франца-Штефана Гаді, але, схоже, потрібні фрагменти були взяті з його інтерв’ю німецькому виданню.

В цьому інтерв’ю експерт намагається об’єктивно описати ситуацію на фронті, говорячи про проблеми як української, так і російської армій. Проте польський проросійський ресурс навмисне висмикнув з контексту потрібні меседжі.

Те ж саме, до речі, зробили і російські медіа. З інтерв’ю Гаді вони зробили кілька новин, про те, як військовий експерт нібито захоплюється «стійкістю та ефективністю дій збройних сил Росії проти України» і визнає перевагу російських військ над наступальним потенціалом ВСУ.

Крім того, у статті Neon24 червоною ниткою проходить думка, що жодна західна зброя не здатна допомогти у контрнаступі, адже за такого «невмілого» керівництва в українських військових немає жодних шансів навіть з найкращим озброєнням. Що теж має на меті посіяти сумнів у доцільності подальшої військової допомоги західних партнерів.

Втім, на противагу наведеним меседжам про те, що українська армія погано воює, а її керівництво не здатне планувати складні військові операції, можна знайти масу інших заяв.

Так, наприклад, американці були вражені, наскільки швидко та вправно українські військові освоїли складні зенітні ракетні комплекси Patriot.

«Українські солдати вражають і дуже швидко навчаються завдяки своїм широким знанням у галузі протиповітряної оборони й досвіду в зоні бойових дій. Вони найкращі з найкращих у тому, що вони роблять у ППО для України”, – цитує видання бригадного генерала Шейна Моргана, виконувача обов’язків командувача Центру передового досвіду у “Форт-Сіллі”.

Так само швидко українські солдати змогли пристосуватися до танків Leopard-2, навчання в управлінні якими вони проходили у Польщі.

Керівник навчальної групи полігону 10-ї бронетанкової бригади Кшиштоф Сєрадзький заявив, що українці мають досвід управління танками, що значно спростило процес навчання. «Українці швидко вчаться, немає проблем з опануванням цієї військової техніки“,- підкреслив Сєрадзький.

Інструктори з НАТО – зокрема, британські та норвезькі, – також вражені боєздатністю та вмотивованістю бійців ЗСУ і стверджують, що вони побили нині існуючий рекорд результативності в ураженні цілей – 93% (замість 90%, який до них ніхто не зміг перевершити).

Отже, як бачимо, теза про те, що українська армія нездатна успішно воювати, навіть на найкращих зразках західної техніки, не має під собою жодних підстав.

Натомість щодо російської армії представники світові розвідки куди гіршої думки.

Британські партнери зазначають, що на папері російська армія в Україні організована, так само як і на момент повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Однак якщо на початку великої війни до складу російського угруповання військ входили професіонали, то зараз це не так.

«Ймовірно, угруповання все ще складається з понад 200 тисяч військовослужбовців, організованих у приблизно 70 бойових полків і бригад, розділених на п’ять груп військ. Вони все ще борються з обмеженою свободою проведення повітряних операцій. Тепер сили переважно складаються з погано навчених мобілізованих резервістів і все більше покладаються на застаріле обладнання, причому багатьом їхнім підрозділам серйозно бракує чисельності. Вони регулярно проводять лише дуже прості операції на основі піхоти», – йдеться у повідомленні Міноборони Великої Британії.

Крім того, у російській армії зростає кількість дезертирів – солдати тікають з поля бою і створюють озброєні бандитські угруповання, розстрілюючи власних командирів.

Так, лише за першу половину 2023 року до російських військових судів надійшло 2 076 кримінальних справ про самовільне залишення частини (стаття 337 КК). Це вдвічі більше, ніж за весь 2022-й рік, і втричі більше, ніж за весь довоєнний 2021-й, пише “Медіазона”.

Більшість підсудних у цих справах — мобілізовані.

Пояснити такий високий рівень дезертирства у російській армії доволі легко: якщо в українців висока мотивація воювати, адже вони захищають власну землю, то за що воюють росіяни, не усвідомлюють навіть вони самі, оскільки з Кремля постійно надходять суперечливі сигнали щодо цілей «СВО».

Ну і вишенька на торті – фейк щодо загибелі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, який знову повторює neon24. Російська пропаганда «поховала» Залужного ще на початку травня 2023 року, але 19 травня він виступав на відкритті Міжнародної конференції до Дня науки в Національному університеті Одеської юридичної академії.

25 травня військовий Анатолій Штефан («Штірліц») опублікував відео із Валерієм Залужним, де вказано, що воно було записано саме цього дня. Крім того, головком регулярно викладає на своїй сторінці у Facebook актуальні дописи про події в Україні. А у липні вийшло інтерв’ю з Валерієм Залужним у «The Washington Post», де він спростовує не лише свою «смерть», але й усі інсинуації щодо «неуспішності» української армії.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства