Дезінформація! В українців важкі втрати, залишилися лише поляки в українській формі
Польський добровольчий корпус Фото Facebook/Polski Korpus Ochotniczy

Дезінформація! В українців важкі втрати, залишилися лише поляки в українській формі

У польськомовному ресурсі @ukr_leaks_pl, який називається Центром розслідувань колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова (Сentrum śledcze byłego oficera ukraińskich służb specjalnych Wasilija Prozorowa), а насправді є звичайним рупором російських фейків, дезінформації і пропаганди, розміщено інформацію наступного змісту: «Залишилися самі поляки. В інтерв’ю каналу London Real екс-радник Пентагону Макгрегор розповів про тяжкі втрати ЗСУ. За його словами, українські солдати бояться йти у нові атаки проти ЗС Росії. Та й самих солдатів уже не залишилося. “ЗСУ зазнали тяжких втрат. Наразі залишилися тільки поляки, які воюють в українській формі, і лише кілька підрозділів, які готові піти в нову атаку”, – заявив він».

«Zostali tylko Polacy. W rozmowie z kanałem London Real były doradca Pentagonu McGregor mówi o ciężkich stratach Sił Zbrojnych Ukrainy. Według niego ukraińscy żołnierze boją się nowych ataków na Siły Zbrojne Rosji. I samych żołnierzy już brak. “Siły Zbrojne Ukrainy poniosły ciężkie straty. Teraz zostali już tylko Polacy walczący w ukraińskich mundurach i  to  kilka jednostek gotowych do nowego ataku” – powiedział».

Не треба багато часу, щоб перевірити точність прогнозів і оцінок американського полковника Дугласа МакГрегора, який з першого дня російського повномасштабного вторгнення прогнозує швидку поразку Україні.

Як зазначає «Детектор Медіа», російська пропаганда для створення вигляду, що всюди, і навіть у США, «вірять в переможну силу російської армії», використовує колишніх військових. Вони часто роблять провокаційні заяви та озвучують начебто факти, які  не мають нічого спільного з реальністю.

Одним із таких експертів і є ексрадник глави Пентагону полковник Дуглас Макгрегор. У 2014 року Макгрегор підтримав анексію Криму і виступив в ефірі RT, де стверджував, що жителі Криму — росіяни, а не українці.

Видання Insider з’ясувало, що прогнози полковника не відповідають дійсності.

Так, 27 лютого, через три дні після початку війни, він заявив в ефірі Fox News: «Зараз битва у Східній Україні практично закінчена, всі українські війська там здебільшого оточені та відрізані, на південному сході зосереджено від 30 до 40 тисяч людей, і якщо вони не здадуться у найближчі 24 години, я підозрюю, що росіяни зрештою знищать їх».

6 березня в ефірі Fox Business він знайшов пояснення, чому цього не сталося. «У перші п’ять днів російські війська, на мою думку, діяли надто м’яко. Нині вони це виправили. Тож я сказав би, що ще 10 днів, і все має закінчитися».

Ще за 10 днів полковник спробував вдати, що його прогноз справдився. У програмі Такера Карлсона на Fox News він заявив: «Для українців війна фактично закінчилась. Вони розбиті вщент. У цьому немає жодних сумнівів попри те, що повідомляють наші основні засоби масової інформації».

Чергову заяву Макгрегор виклав в ефірі ультраправого кабельно-супутникового телеканалу Real America’s Voice 7 липня: «війна, за винятком Харкова та Одеси, з погляду росіян переважно закінчена. … Останнє, чого хоче Путін, це піти на захід від Дніпра і врешті-решт включити 20 мільйонів, 25 мільйонів українців до складу Росії. Він знає, що вони не хочуть бути частиною Росії, це ніколи не було його метою».

12 вересня Макгрегор знову заявив, що «ця війна може скоро закінчитися», і додав: «українська армія знекровлена, десятки тисяч українських солдатів убиті чи поранені, Україна справді на волосині».

Це було наступного дня після звільнення Ізюму, Балаклеї та Куп’янська – і перед тим, як українська армія звільнила  Херсон.

Заяви Макгрегора критикують навіть однопартійці. Наприклад, Ліз Чейні навіть запитувала публічно в каналу Fox News: «Навіщо ви постійно випускаєте Дагласа Макгрегора в ефір FoxNews, де він поширює путінську пропаганду та брехню? Це абсолютно не на користь Америці». Ще раніше вона назвала Макгрегора представником «путінського крила Республіканської партії». І навіть одна з найвідоміших журналісток Fox News Дженніфер Гріффін говорила про Макгрегора як про апологета Путіна, що спотворює факти.

Слова МакГрегора про «поляків, які воюють в українській формі» покликані вкотре повторити один з головних наративів російської пропаганди. А саме, що поразки на полі бою так званої «другої армії світу» пов’язані з тим, що росіяни начебто воюють з цілим НАТО, країни-учасники якого для приховування своєї прямої участі у війні виступають під прикриттям українських бойових підрозділів.

Насправді так, польські громадяни несуть службу на захисті України, проте цілком відкрито і не приховують цього. Зокрема, як пише польське профільне видання Defence 24, на початку 2023 року був створений Польський добровольчий корпус – формація, що об’єднує добровольців з Польщі.

Станіслав Жарин, міністр Канцелярії Прем’єр-міністра, коментуючи це питання зазначив: «Польський добровольчий корпус жодним чином не пов’язаний із Збройними силами Польщі чи будь-якою польською інституцією. Діяльність польських волонтерів, які підтримують Україну в боротьбу проти Росії не слід ототожнювати з польською владою».

Польські добровольці вели оборонні бої від початку повномасштабного російського вторгнення, вони були розпорошені по різних формуваннях фронту. Більшість із них раніше проходили службу в Інтернаціональному легіоні територіальної оборони Збройних сил України, у якому служать добровольці — громадяни інших країн.

Представники Польського добровольчого корпусу воювали під Запоріжжям і в Бахмуті, вони також будуть битися в інших ключових битвах цієї війни. Національні підрозділи, які захищають Україну, часто розосереджені, розгорнуті на різних ділянках фронту, вони не є чисельними.

Отже, як бачимо, Дуглас МакГрегор перебуваючи за океаном за тисячі кілометрів від лінії фронту продовжує, на жаль, розповідати світові англійської мовою брехливі російські байки.

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства