Фейк! За допомогою співпраці з Інтерполом Україна мобілізує чоловіків-«жертв війни» з ЄС
Ілюстрація REUTERS

Фейк! За допомогою співпраці з Інтерполом Україна мобілізує чоловіків-«жертв війни» з ЄС

Щойно правоохоронні органи України розпочали активні пошуки зрадників країни за кордоном, як в польськомовних джерелах з вираженою проросійською риторикою  поширюються повідомлення, що Україна використовує Інтерпол для розшуку чоловіків, які покинули Україну, з метою їх повернення з Європи на фронт.

Так подає, наприклад, Niezależny Dziennik Polityczny на своєму ТГ-каналі.

Скрін з ТГ-каналу Niezależny Dziennik Polityczny

Виявлено, що для інформативного вкиду використано слова Сергія Болвінова – начальника слідчого Головного управління Національної поліції у Харківській області про те, що поліція шукає чоловіків-українців в Європі через Інтерпол для їх повернення на територію Харківської області.

Повідомлення Сергія Болвінова на соціальних мережах дійсно існує, але воно не стосується звичайних українців в Європі. Натомість стосується колаборантів, які співпрацювали з росіянами під час окупації деяких частин Харківської області. Болвінов підтвердив, що не всі колаборанти звільнених територій втекли до Росії. Поліція має безліч прикладів, коли люди, які вчорашніми фанатами Росії та її армії, переховуються в країнах Євросоюзу та заявляють, що вони постраждали від війни і потребують притулку та допомоги.

Скрін посту С.Болвінова на Facebook

Тобто всіх, хто був причетний до співпраці з росіянами під час окупації Харківської області, включають до загальноукраїнської бази та подають заявки до Інтерполу. Слідчі також повідомляють своїх закордонних колег, що ці люди не є “жертвами війни”, як це подають деякі проросійські польські медіа, або політичними біженцями, якими вони намагаються представити себе, але є підозрюваними у скоєнні кримінальних злочинів в Україні.

Скрін із сайту Головного управління Національної поліції у Харківській області

У повідомленні Болвінова чи на сайті Головного управління Національної поліції у Харківській області немає жодної згадки про чоловіків-українців в Європі! Додаються дані про 25 осіб, які вже були занесені до бази міжнародної організації. Підставою для цього є повідомлення про підозру у колабораційній діяльності, державній зраді та пособництві агресору.

Таким чином, насправді знову маємо справу з фальсифікацію інформації проросійськими пропагандистами в західних ЗМІ.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства