Наші спікери. Ганна Гаврилів: «Спадщина у приватних руках – це не вирок, а можливість зберегти її»

Наші спікери. Ганна Гаврилів: «Спадщина у приватних руках – це не вирок, а можливість зберегти її»

Існує думка, що об’єкти історико-культурної спадщини повинні бути обов’язково у державній чи комунальній власності. А вже як про неї дбають – то інше питання. Тому й маємо на балансі громад замки, садиби та інші історичні споруди, які перебувають у занедбаному стані і скоро можуть припинити існування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

На думку Hanna Havryliv – засновниці проекту Спадщина.UA, директорки ТОВ «Палац Розділ» і спікерки Форуму «Мистецтво перемоги», вихід в тому, щоб передати об’єкти культурної спадщини у приватні руки. Власне, цей процес уже розпочався – десятки об’єктів виставляються на приватизацію через систему ProZorro, бо громади, особливо, невеликі, не мають змоги або бажання їх утримувати. А це означає, що сотні тисяч історичних споруд, за якими не буде належного догляду, ризикують зникнути назавжди.

«Хочемо ми чи ні, але зараз відбувається потрапляння об’єктів культурної спадщини у приватні руки. І це не вирок, а можливість зберегти її. Тому що це дає можливості для нового ресурсу, приватних коштів. І це відкриває нові можливості і для самих об’єктів спадщини, і для власника, і для громади. Бо якщо об’єкт потрапляє до приватної власності, то новий господар сплачує до місцевого бюджету податок на нерухомість, за оренду землі, створює робочі місця, зобов’язується утримувати та зберігати його тощо», – зазначає пані Гаврилів.

Успішний приклад такого партнерства вже є: українська інвестиційна компанія EFI Group стала новим власником палацу Лянцкоронських-Жевуських у Роздолі на Львівщині і планує відроджувати його. У цього партнерства є всі шанси стати першим успішним кейсом, проектом корпоративно-соціальної відповідальності, що надихне інших представників бізнесу та меценатів повірити в культурну спадщину України як нову галузь для інвестицій.

«Ми стоїмо біля витоків формування ринку культурної спадщини України. І Спадщина.UA – одна з перших ініціатив, що повірили у формат інвестування в історичну нерухомість та управління нею на засадах економічної ефективності як чи не єдиний шлях порятунку сотень тисяч об’єктів культурної спадщини, що сьогодні безповоротно вмирають в малих громадах України», – зазначає Ганна Гаврилів.

До речі, компанія EFI Group є партнером Форуму «Мистецтво перемоги», який пройде у Львові 8-9 грудня. Зареєструватися на Форум можна за посиланням: https://www.facebook.com/events/1672447053263491

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.