В умовах воєнного стану позашкільна освіта, заклади позашкільної освіти набувають нового формату і значення, - Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

В умовах воєнного стану позашкільна освіта, заклади позашкільної освіти набувають нового формату і значення, – Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

25 вересня в стінах Українського державного університету імені Михайла Драгоманова відбувся Всеукраїнський форум «Позашкільна освіта 2023: сучасні виклики та рішення», присвячений Дню Позашкілля. Про це повідомляє Upmp.news.

Мета заходу – привернути увагу громадськості до найкреативнішої ланки системи освіти, презентувати сучасний стан і прогресивні ідеї у діяльності закладів позашкільної освіти, поділитися її здобутками, обговорити проблеми та плани.

Організатором заходу виступила Міжнародна асоціація позашкільної освіти України при всебічній підтримці Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Державної служби якості освіти, Українського державного університету імені М.П.Драгоманова, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».

Надзвичайно важливо, що Форум об’єднав 2700 учасників з усіх областей України, іноземних партнерів, усіх, хто опікується і вболіває за сферу позашкільної освіти.

До учасників Форуму звернувся Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Він наголосив, що в умовах воєнного стану позашкільна освіта, заклади позашкільної освіти набувають нового формату і значення. «Перш за все, це пов’язано з тим, що одними з важливих напрямів позашкільної освіти є військово-патріотичний, науково-технічний, соціально-реабілітаційний та оздоровчий. Саме ці напрями мають стати одними з ключових для всіх закладів позашкільної освіти. Адже ми розуміємо, що ворог нікуди не дінеться, кордони з рф залишаться, а відповідно Україна має підготувати нове покоління українців з оборонною свідомістю.

По-друге, саме позашкільна освіта є тим складником освіти, який може мобільно, оперативно реагувати на виклики, мати різноманітний зміст і формати. Відповідно, саме позашкілля має розпочати активну співпрацю з військовими.

По-третє, необхідно посилити питання підготовки педагогічних кадрів для системи позашкільної освіти. Саме заклади вищої освіти у співпраці з позашкіллям можуть відіграти у цьому важливе значення», – зазначив Сергій Бабак.

Довідково: 25 вересня позашкільна спільнота України відзначає професійне свято «День Позашкілля». Дата цього свята приурочена до 25.09.2017 року, коли у рамках реалізації гранту Президента України відбувся Міжнародний форум позашкільної освіти, на якому презентували досягнення і сучасні практики позашкільної освіти, обговорювалися концептуальні основи розвитку позашкільної освіти.