Маніпуляція! «Бідні біженці», які живуть за рахунок польських платників податків і відправляють мільйони в Україну
Ілюстрація: DOU. Українська компанія MobiDev відкрила офіс у Лодзі в Польщі

Маніпуляція! «Бідні біженці», які живуть за рахунок польських платників податків і відправляють мільйони в Україну

Такий інформаційний вкид знову просувають деякі польські медіа-портали та ТГ-канали після того, як Національний Банк Польщі опублікував дані грошових переказів іммігрантів у Польщі.

У польських публікаціях українців називають шахраями, що «проживають за рахунок польського платника податків».

Це старі  провокації, котрі стосуються українських біженців за кордоном, аби викликати нову хвилю обурення іноземців проти тих, хто ховається від російських ракет. Справді, Національний банк Польщі перевірив грошові перекази іммігрантів у Польщі. Виявилося, що найбільше грошей українці відправили до своєї країни.

Так, за даними НБП домінуючим напрямком переказів була Україна, куди було перераховано 4,7 млрд злотих, що становило 62,4% усіх переказів іммігрантів в Польщі. Звісно, за час війни українські за кордоном не сидять, вклавши руки, 80% з них працевлаштувалися, а згідно зі своєю кваліфікацією роботу виконує кожен третій українець – 35%. Експерти відзначили бажання українців працювати навіть не за фахом. Такі дані наводяться в дослідженні “Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи”, над яким працювали  Його Міграційна платформа EWL, Фонд підтримки мігрантів на ринку праці EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Отже, заробляють кошти, частину з яких переказують рідним, що залишаються в Україні, чи допомагають ЗСУ.

Частина українців, які переказують гроші в Україну, перебували і працювали далеко за межами Батьківщини ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року, зараз намагаються збільшити фінансову допомогу своїй країні, що у війні. Українські мігранти в Польщі продовжують відігравати важливу роль у підтримці української економіки.

Незважаючи на те, що після початку повномасштабного вторгнення кількість трудових мігрантів зменшилася (частково через повернення багатьох українських громадян для захисту своєї Батьківщини), високий рівень грошових переказів зберігається завдяки тим українцям, які емігрували до Польщі після вторгнення і розпочали активну працю. їхні внески в економіку України продовжують мати значний вплив, сприяючи збереженню стабільності та підтримці розвитку країни.

Працездатність та енергія українських мігрантів в Польщі стають ключовими чинниками, які сприяють зміцненню польсько-українських економічних зв’язків. Їхні трудові доходи, відправлені додому у вигляді грошових переказів, сприяють поліпшенню економічної ситуації в Україні.

Тут також хочеться нагадати, що кількість сплачених податків українцями у Польщі в 2022 році 2 мільярди євро, що втричі перевищує витрати країни на допомогу нашим переселенцям. Навіть значні витрати Польщі на систему освіти та охорони здоров’я частково вирівнюються завдяки сплаченим податкам.

Анна Стожко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства