Упорядкували Польське військове кладовище на Волині

Упорядкували Польське військове кладовище на Волині

Традиційними стали роботи з упорядкування Польського військового кладовища у Пшебражі. Зараз населений пункт носить назву Гайове. Двічі на рік, восени та напередодні Великодніх свят сюди приїжджає ініціативна група Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Члени ТПК імені Еви Фелінської прибрали опале листя, впорядкували навколишню територію, запалили лампадки і помолилися тих, хто спочиває на цвинтарі.

Представник організації Станіслав Козарович відзначив, що доки поляки та їх нащадки проживають на Волині, доти мають вшановувати це місце: «Для мене і членів нашого товариства – це святий обов’язок і знак уваги, вдячності полеглим». 

Це місце в 1943–1944 рр. стало опорним пунктом захисту мирного населення. За оцінками істориків понад 25 тис. осіб тут знайшли тут притулок і захист. Тепер від польської колонії лишилося тільки невелике військове кладовище. Понад 20 років тому зусиллями польської влади цвинтар у Пшебражі був відновлений.

Віктор Яручик, 
Товариство польської культури на Волині імені Еви Фелінської

Фото: Світлана Козарович