За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

За видатні заслуги у сфері вищої освіти: Кабмін призначив батькові Володимира Зеленського довічну стипендію

Три роки тому Зеленському-старшому вже намагались призначити стипендію указом президента, однак завадив суспільний резонанс. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Детектор Медіа”.

Професор Державного університету економіки і технологій Олександр Зеленський значиться в переліку 118 професорів та доцентів закладів вищої освіти України, яким уряд днями призначив довічну стипендію. Це випливає з розпорядження Кабміну від 29 вересня 2023 року «Про призначення стипендій Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти», опублікованого на урядовому порталі.

У документі повідомляється: «Призначити довічно стипендії Кабінету Міністрів України за видатні заслуги у сфері вищої освіти науково-педагогічним працівникам з 1 вересня 2023 р. згідно з додатком».

Це стипендія саме Кабінету Міністрів України, яку він заснував у 2020 році. Водночас тоді ж, у 2020 році, батькові президента Олександру Зеленському намагались присвоїти довічну державну стипендію як видатному діячу освіти указом Президента України, тобто сина потенційного стипендіата. І 2 вересня 2020 року уряд виніс на своє засідання проєкт цього президентського указу, який мав затвердити голосуванням. Згідно з процедурою до списку стипендіатів кандидатуру Зеленського-старшого вніс тодішній тимчасовий в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

У той час проєкти рішень уряду публікувались завчасно, тому про наміри призначити батькові президента державну стипендію стало відомо суспільству. Інформація про те, що Зеленський начебто планує надати стипендію своєму батьку — доктору технічних наук, професору Олександру Семеновичу Зеленському — викликала резонанс і чимало негативних реакцій. У результаті проєкт не був винесений на розгляд уряду, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що проєкт повернувся в МОН для уточнення списку стипендіатів. 

«А ви думаєте, це блат від президента? Ви знаєте, що і президент не бідний. І мені вистачає і зарплати, і пенсії. Вони (колектив вишу, де Зеленський-старший працює. — «ДМ») мене висунули. Я до чого? Мене подавали вже на заслуженого діяча науки й техніки та таке інше, я відмовився. А цього разу вирішив не відмовитися. А чому я маю відмовлятися?»прокоментував тоді ситуацію сам Зеленський-старший.

Цього разу про стипендію батькові президента стало відомо вже після того, як рішення про її призначення було ухвалено. І хоча йдеться не про державну, тобто «президентську» стипендію, яку присвоюють указом глави держави, а про урядову, Олександр Семенович тільки виграв від цього. Адже розмір «президентської» стипендії становить 1,5 прожиткові мінімуми для осіб, що втратили працездатність, на місяць, — у 2023 році це 2139,5 гривень. Урядова стипендія має розмір трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць — зараз це  8052 гривні, наступного року буде 9084 грн.

75-річний Олександр Зеленський є науковцем у галузі автоматизації геолого-маркшейдерського забезпечення в гірничій справі. Доктор технічних наук, професор у Державному університеті економіки та технологій Кривого Рогу. З 1995 року обіймає посаду завідувача кафедри інформатики та інформаційних технологій.

На фото: Олександр Зеленський із сином Володимиром Зеленським

Фото: з відкритих джерел