У Любліні пройде фестиваль “Схід культури. Інше звучання”. У програмі – виступи українських артистів, покази фільмів та літературні зустрічі
“Схід культури. Інше звучання” у Любліні. Фото: Marcin Butryn / innebrzmienia.eu

У Любліні пройде фестиваль “Схід культури. Інше звучання”. У програмі – виступи українських артистів, покази фільмів та літературні зустрічі

6-9 липня в Любліні відбудеться фестиваль «Схід культури. Інше звучання» / «Wschód Kultury – Inne brzmienia». У програмі, зокрема, виступи українських артистів, виставки, презентації та аукціон, вторговані кошти з якого підуть на підтримку України. Участь у всіх заходах безплатна. Розповідаємо, які заходи фестивалю варто відвідати. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

«Схід культури. Інше звучання» – це другий з трьох літніх фестивалів, які щорічно проходять у Польщі та присвячені культурі Східної Європи. Перший з фестивалів – «Схід культури. Європейський стадіон культури» проходив наприкінці червня у Жешуві/Ряшеві. Наступний пройде 24-27 у Білостоці.

Особливістю люблінського фестивалю є різноманітна програма заходів, яка включає не тільки музичні виступи, а також виставки, кінопокази, книжкові ярмарки та літературні зустрічі. Окрема програма запланована також для молоді та дітей.  Редакція «Нашого вибору» підготувала добірку українських заходів фестивалю.

Україна на фестивалі «Схід культури. Інше звучання»

Лекція про Софію Яблонську. Відкриття фотовиставки її робіт

Час: четвер, 6 липня,  17:00-18:00
Місце проведення: паб Bałagan, вул. Гродська, 5а / ul. Grodzka 5a

Софія Яблонська (1907-1971) – українська та французька письменниця, журналістка, мандрівниця, фотографка. Яблонська мандрувала світом із фотоапаратом і камерою у руках, ведучи щоденники зі своїх подорожей. Вона фотографувала пейзажі, архітектуру та людей у ​​Марокко, Єгипті, Південно-Східній Азії, Новій Зеландії, Австралії, Індонезії (включаючи Яву та Балі) та Таїті. Архівом Яблонської володіє її родина в Парижі, де художниця провела більшу частину свого життя. Колекція містить велику кількість візуального та текстового матеріалу, який ще чекає на опрацювання.

На виставці будуть представлені фотографії, зроблені Яблонською під час її подорожей Азією, Північною Африкою, Новою Зеландією та Таїті. Виставка організована за сприяння онуки фотографки Наталі Уден, зустріч з якою відбудеться в рамах фестивалю.

Фотовиставка буде доступна протягом всіх днів фестивалю за адресою пров. Хартвігув / Zaułek Hartwigów. Виставка у міському просторі, діє цілодобово. 

Презентація збірки Лєни Кудаєвої, Поліни Положенцевої та Оксани Савченко «Комаха»

Час: субота, 8 липня, 10:00-11:30.
Місце проведення: паб Bałagan, вул. Гродська, 5а / ul. Grodzka 5a

«Комаха» / «Insekt» – двомовна (українсько-польська) збірка української драми, до якої увійшли твори «Комаха» Лєни Кудаєвої, «Заощаджуйте світло» Поліни Положенцевої та «Ніч накриє Ранок» Оксани Савченко. Всі п’єси були написані після 24 лютого 2022 року. 

Лєна Кудаєва – українська письменниця. Родом з Донецька. Свій перший твір «6,5» (документальні свідчення і спогади переселенців) написала у 2021 році. Пізніше на його основі була створена театральна вистава. З того часу постійно пише. Окремі твори Кудаєвої можна прочитати на сторінці проєкту Ukrdramahub.

Оксана Савченко – сценаристка, драматургиня і журналістка. Як сценаристка співпрацювала з телеканалами ТРК Україна, Інтер та медіакомпанією FILM.UA.Одна із засновниць Театру Драматургів (Київ). Учасниця міжнародних театральних проєктів та фестивалів – зокрема, театрального фестивалю Heidelberger Stückemarkt – 2017 (Німеччина), фестивалю-лабораторії Telpa Daugavpils – 2014 (Латвія), «Тижня актуальної п’єси». Співпрацювала з  Театр переселенця/Theatre of Displaced People (Київ). Учасниця та фіналістка програми театру Royal Court (Лондон) для українських драматургів. З творами авторки можна познайомитись на сторінці проєкту Ukrdramahub.

Поліна Положенцева – українська драматургиня. П’єси Поліни були представлені у київських театрах «Дах» та PostPlay та у Запорізький новій драмі у вигляді перформативних читань. Окремі твори авторки читались також за кордоном, зокрема, у Гонконзі та Великобританії. З творами Поліни Положенцевої можна ознайомитись на сторінці проєкту Ukrdramahub.

Перформативне читання пʼєси Оксани Савченко «Ніч накриє Ранок»

Час: субота, 8 липня, 12:00-12:45.
Місце проведення: Warsztaty Kultury, вул. Гродська, 5а / ul. Grodzka 5a, 2-й поверх

Пʼєса Оксани Савченко «Ніч накриє Ранок» – один з трьох творів, що входить до польсько-українського видання «Комаха». Дії пʼєси відбуваються у Києві, у березні 2022 року. Головна героїня намагається разом з дитиною виїхати з міста, яке обстрілюється росіянами.

Читання відбудеться українською мовою з польськими субтитрами. 

«Разом до перемоги» – аукціон з метою підтримки України

Час: субота, 8 липня, 14:00-15:00
Місце проведення: паб Bałagan, вул. Гродська, 5а / ul. Grodzka 5a

На аукціон будуть виставлені твори мистецтва, військові трофеї, прапори з підписами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, голови розвідки України Кирила Буданова та колекційні значки. Організатором аукціону є благодійний фонд «Наша Галичина». Вторговані під час аукціону кошти будуть передані для ЗСУ.

Показ фільму «Стоп Земля» Катерини Горностай

Час: субота, 8 липня, 16:00-18:00
Місце проведення: Warsztaty Kultury, вул. Гродська, 5а / ul. Grodzka 5a, 2-й поверх

«Стоп Земля»  – український ігровий фільм 2021 року режисерки Катерини Горностай. Фільм розповідає історію 16-річної Маші – учениці однієї з українських шкіл, яка почуває себе чужою серед однолітків. Додатковим стресом для дівчини стають іспити після закінчення школи та перша юнацька закоханість.

«Це не просто історія першої закоханості, а історія першої точки у житті, коли починаєш про себе більше розуміти через травматичний досвід. Там немає як такої травми, але є внутрішня травма через неприйняття іншої людини, і це дуже потрібний досвід для того, щоби вискочити з ілюзії. Після цього розумієш, що ти всесильний, але не все від тебе залежить. Дуальність дає величезний поштовх на те, щоби рухатися далі і взагалі робити по життю все що завгодно», – сказала в інтерв’ю UA: Культура Горностай під час Одеського кінофестивалю.

Стрічка здобула ряд українських та міжнародних кінонагород – зокрема отримала нагороду «Кришталевий ведмідь» на Берлінському кінофестивалі у 2021 році.

Виступ українсько-польської співачки ta Ukrainka

Час: субота, 8 липня, 18:00-19:00
Місце проведення: парк під замком / Błonia pod Zamkiem Lubelskim

ta Ukrainka – справжнє імʼя Анастасія Івахненко – українсько-польська співачка. Народилась в Україні, в дорослому віці переїхала до Польщі у пошуку роботи. Вже тут почала свою музичну карʼєру.

Виступ українського ді-джея Monoconda

Час: субота, 8 липня, 23:30-00:45
Місце проведення: парк під замком / Błonia pod Zamkiem Lubelskim

Monoconda – під таким псевдонімом працює визнаний український діджей, продюсер і музикант Олександр Філоненко. Працює у таких жанрах, як IDM, даб, техно та ембієнт. Під час своїх виступів, крім широко зрозумілої електроніки, він також використовує, серед іншого, електрогітару або клавішні інструменти.

Виступ українського гурту Hyphen Dash

Час: неділя, 9 липня, 18:00-19:00
Місце проведення: парк під замком / Błonia pod Zamkiem Lubelskim

Hyphen Dash – український джазовий колектив, учасники якого живуть та працюють у Києві. В своїй творчості гурт поєднує джаз з електронною музикою та хіп-хопом.

Виступ українського ді-джея The Lazy Jesus

Час: неділя, 9 липня, 23:30-00:45
Місце проведення: парк під замком / Błonia pod Zamkiem Lubelskim

The Lazy Jesus presents UA Tribal – це музично-візуальний проєкт українського продюсера, музиканта та ді-джея Єгора Гавриленка, відомого як The Lazy Jesus. В UA Tribal музикант поєднує різні ритми та біти з українським фольклором. Як ді-джей Єгор виступав у Берліні, Барселоні, Парижі, Вільнюсі та на Балі. В Україні він грає переважно в київському клубі HVLV.

Повна програма фестивалю доступна за посиланням.

А.В.