Маніпуляція: українці займають робочі місця, призначені для поляків
Фото Intel Corporation

Маніпуляція: українці займають робочі місця, призначені для поляків

Телеграм канал «Варшавська русалка», відомий рестрансляцією кремлівської пропаганди та маніпуляцією фактів, опублікував новий пост.

Використавши як інформаційний привід новину про те, що корпорація Intel відкриє завод у Вроцлаві.

Про це стало відомо ще в середині червня – тоді канцелярія прем’єр-міністра вийшла з повідомленням, що будівництво Intel – це «поява абсолютно нового промислового сектору, який зміцнить трансатлантичне стратегічне партнерство, нові технологічні можливості для Польщі». Було зазначено, на новий завод буде виділено 20 млрд злотих і він забезпечить 2 тисячі нових робочих місць.

«Варшавська русалка» подає новину у негативному контексті, буцімто це буде означати чергові витрати з кишені пересічних поляків. А заодно використовує цю інформацію, щоб підсилити ворожнечу між поляками та українцями:

«Напередодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив, що на завод у Вроцлаві в обов’язковому порядку працевлаштують біженців з України. Навряд чи таку схему можна називати максимально вигідною для поляків, які досі переживають економічні потрясіння, зокрема й через утримання в себе українців, – йдеться у повідомленні «Варшавської русалки». До речі, це не єдине польське медіа, яке просуває наративи щодо «утисків» польських працівників та преференцій для українців. Ось свіжий пост з тг-каналу NewsFactoryPl.

Коментуючи пропозицію роботи для українців із зарплатою в 7 тисяч злотих, автори каналу обурюються, що всіх біженців з України працевлаштовують, та ще й за пристойну зарплатню, а як же бути з польськими громадянами?

Повертаючись до заводу Інтел у Вроцлаві, варто зауважити, що посилання нібито на слова Моравецького у «Варшавській русалці» веде на заяву іншого чиновника – голови Асоціації підприємців та роботодавців Цезарія Казмерчака, який говорить про те, що до 2050 року Польща потребуватиме 5 млн іноземних робочих рук. Жодного слова про Intel та українців у цій заяві немає.

Втім, Матеуш Моравецький справді говорив про те, що українські біженці зможуть працювати на відкритому заводі Intel у Вроцлаві. Але жодної згадки, що це відбуватиметься в «обов’язковому порядку» або що вони займуть місця, призначені для польських робітників, немає.

Ось дослівна цитата Моравецького:

“Той факт, що поляки відкрили свої серця і домівки для українських біженців, і що багато хто з них також працюватиме на субпідрядників або в основних інвестиціях Intel, також є важливим фактором під час ухвалення рішення”.

Є питання і щодо «економічні потрясіння» для Польщі, нібито спровоковані напливом біженців з України, про які пише «Русалка». В авторитетних польських виданнях, які посилаються на серйозні джерела та науковців, можна прочитати, зокрема, про те, що приплив біженців з України призвів до збільшення робочої сили у Польщі на 2,1%. «Враховуючи, що приплив біженців стимулював ринок праці в Польщі, який відчуває дефіцит робочої сили в деяких галузях, не слід очікувати витіснення поляків з ринку праці та зниження їхньої заробітної плати», – цитує Польський економічний інститут видання rp.pl.

За даними провідної консалтингової компанії Deliotte, розрахункове потенційне збільшення ВВП в результаті припливу мігрантів з України становить від 0,2 до 3,5 відсотка.

Як видно, маніпуляції щодо «катастрофічного впливу» українських мігрантів на польську економіку або небезпеку витіснення з ринку польських працівників не мають під собою жодного підґрунтя і легко спростовуються. Щодо заводу Intel у Вроцлаві, можна не сумніватися, що робочих місць там вистачить усім.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства