Чверть імпорту на Рівненщині – з Польщі

Чверть імпорту на Рівненщині – з Польщі

Рівненська обласна військова адміністрація проаналізувала товарообіг між країнами. Польські компанії також залежні від українського ринку, стверджують у РОВА. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Monitor Wołyński.

Найчастіше з Польщі на Рівненщину імпортують транспорт, пластмаси, запчастини, скло та продукти. Частка польських товарів за 2023 р. склала понад чверть усього імпорту до Рівненської області – 25,6 %.

«Таким чином, польські компанії не менш залежні від українського ринку, тож від блокади кордону програє економіка і України, і Польщі», – наголошують в управлінні міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Рівненської обласної військової адміністрації.

«Польща й надалі залишається найбільшим експортером для Рівненщини. До неї ми поставляємо 24,7 % усіх товарів, – розповіла очільниця управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції РОВА Ольга Ютовець. – Водночас аналіз статистичних даних показав, що за підсумками 2023 р. частка імпорту з Польщі фактично дорівнювала обсягам нашого експорту до цієї країни, – це чверть усього імпорту. Відрізняється лише товарна структура».

До Польщі з Рівненщини експортують переважно вироби з дерева і скла та зерно, а імпортують машини, устаткування, полімерні матеріали, скло та продукти харчування.

«Попри блокаду кордону, динаміка експортних та імпортних операцій у 2023 р. на Рівненщині була стабільною. Суттєвих змін не відбулося. Це може свідчити про те, що підприємці області адаптуються до нових викликів та поступово змінюють логістичні маршрути – через Словаччину, Угорщину та Румунію», – констатувала Ольга Ютовець.

Загалом торік підприємства Рівненщини здійснювали свої торговельні операції з партнерами із 120 країн світу. Понад 85 % експорту з Рівненщини йде до країн Європи.

Джерело: Рівненська обласна військова адміністрація