Польща шукає інвесторів для залучення у розвиток Центрального коридору
Ілюстраційне фото Public Domain https://pxhere.com/pl/photo/1223364

Польща шукає інвесторів для залучення у розвиток Центрального коридору

Польський уряд хоче боротися за ринки вантажних перевезень з Китаю, просуваючи ідею прокладання Центрального коридору до Європи. Це, однак, потребуватиме фінансових витрат на усунення вузьких місць та покращення стану інфраструктури. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польський уряд шукає шляхи, які допоможуть зацікавити приватних і державних інвесторів для збільшення пропускної здатності Центрального коридору.

Цьому питанню була присвячена дискусія, що відбулася ввечері 29 січня в столиці Бельгії. Подію організували Міністерство закордонних справ, Представництво Польщі при Європейському Союзі, зокрема, за підтримки Управління польських державних залізниць у Брюсселі. Дискусії передувала презентація звіту Центру східних досліджень (OSW).

Агресія росії проти України призвела до переоцінки транспортних шляхів із Китаю. Дотепер основним коридором був Північний, що пролягає через рф і Білорусь, але через накладені санкції кількість транспортних перевезень цим шляхом зменшилася більш ніж на 50 відсотків.

Польський уряд хоче боротися за ринки вантажних перевезень з Китаю, просуваючи ідею прокладання Центрального коридору до Європи. Це, однак, потребуватиме фінансових витрат на усунення вузьких місць та покращення стану інфраструктури.

«Оскільки обсяг вантажних перевезень з Китаю не зменшується, а має потенціал для збільшення, ми хочемо й надалі отримувати прибуток від залізничних вантажних перевезень до Польщі. Всі країни хочуть налагодити поставки з Китаю через свої кордони. Це дуже вигідно, тому що на цьому виграє не лише залізниця, а й державний бюджет, наприклад, через митні збори, які приносять конкретну користь», — пояснив у коментарі для Польського радіо Томаш Ляхович, директор брюссельського офісу компанії PKP.

Останнім часом Китай, США та країни Заходу висловлюють політичну зацікавленість у розвитку Центрального коридору.

IAR/Х.П.