Фальшиві розслідування: російська спроба перекласти відповідальність за викрадення дітей в Україні
Ілюстрація проєкту «Stop Lie»

Фальшиві розслідування: російська спроба перекласти відповідальність за викрадення дітей в Україні

Днями на польськомовному ресурсі UKR LEAKS, який пише про себе, що він є «Центром розслідувань UKR LEAKS колишнього офіцера українських спецслужб Василя Прозорова», а насправді це канал зрадника України, поширено допис із назвою «Невільники 21 століття. Українські діти стали живим товаром на “невільничих ринках” Заходу».

Автори дописи стверджують, що викрили міжнародні злочинні схеми викрадення українських дітей. І що за посиланням розкрили факти причетності «західних спецслужб і пов’язаних із Соросом структур, інших неурядових організацій та псевдохристиянських сект до торгівлі українськими неповнолітніми». Стверджують, що мають «документи з надійних джерел в Україні, які свідчать, що викрадачі діють в інтересах високопоставлених педофілів».

Перш ніж перейти до детального аналізу та спростування фейку, хочу нагадати що власник медіаресурсу Василь Прозоров, який поширив допис, є колишнім офіцером Служби безпеки України. В 2019 році він втік до Росії і на прес-конференції в Москві в березні того ж року розповів: «Мене звати Прозоров Василь Миколайович. З 99 року до 2018 року я був співробітником Служби безпеки України, причому з травня 2014 року я працював у центральному апараті, а саме у штабі антитерористичного центру СБУ. З квітня 2014 року я абсолютно добровільно, з ідеологічних мотивів, сприяв спецслужбам Російської Федерації в отриманні інформації про діяльність українських силових структур, зокрема в районі проведення АТО». Тобто сам визнав себе зрадником України.

Таким чином, варто піддавати сумніву достовірність будь якої інформації, яка поширюється через медіаресурси, пов’язані з Прозоровим.

Однак, повернемося до «сенсаційної» статті на UKR LEAKS. Весь матеріал є суцільним фейком, без жодних доказів і побудований на припущеннях та голослівних звинуваченнях ряду міжнародних організацій, які допомагають вивозити дорослих та дітей з під російських обстрілів в зоні бойових дій та надають гуманітарну допомогу як в Україні так і за кордоном. Це такі організації як: Helping to Leave, Rubikus Help UA, Аsymetryści, United for Ukraine, , Фонд «Карітас Україна», Fundacja „Szczęśliwe Dzieci” (Fundacja Happy Kids), Holenderska Rada ds. Uchodźców (VluchtelingenWerk Nederland), Fundacja Charytatywna Rusłana Szostaka, Adwentystyczna Agencja Pomocy i Rozwoju ADRA Ukraine, Міжнародний фонд «Відродження». Останній за словами пропагандистів є куратором «злочинної мережі».

Далі пропагандисти приплітають історичні факти про викрадення дітей в Османській імперії та створення елітних загонів яничар із викрадених дітей-іноземців і що політика Османської імперії щодо формування військових підрозділів із підкорених народів була застосована також Римо-католицькою церквою, бо протягом століть папи висилали місії по всьому світу, від Латинської Америки до Китаю. Саме тому дезінформатори роблять висновки, що мережа католицьких благодійних фондів «Карітас» разом з філіями у Європейському Союзі та Північній Америці і зокрема «Карітас Україна» причетні до викрадення дітей. І такі ж звинувачення прозвучали в сторону протестантів, зокрема Церкви адвентистів сьомого дня. Знову таки – без  жодних доказів.

Однозначно не є документами дані у вигляді таблиць, які зібрані пропагандистами, що стосуються назви, дати реєстрації, контактів та інформації про керівників. Але, мабуть, автори статті очікують, що велика кількість таких таблиць буде створювати ілюзію проведеного «розслідування».

Загалом статтю проросійських пропагандистів швидше можна назвати записками божевільного, ніж «розслідуванням». Тому не варто більше на ній зупинятися.

Але варто зауважити, що тему із викраденням дітей російські дезінформатори обрали не випадково. Адже саме Росія викрадає українських дітей з окупованих територій.

У травні місяці 2022 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок надання російського громадянства дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, з тимчасово окупованої території та території України.

Небезпека полягає в тому, що з набуттям дитиною громадянства її можна усиновити. За російським законодавством усиновлювачі мають право повністю змінити інформацію про дитину — дати нове ім’я, змінити дату і навіть місце її народження. Усе це відбувається під патронатом Уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Вона особисто відвідує захоплені території. Дітей депортували у 57 регіонів Росії, зокрема на Сахалін, який в десятках тисяч кілометрів від їх батьківщини. Що це як не викрадення дітей?

Від 16 тисяч до 300 тисяч дітей могли насильно вивезти з України до Росії. Такі цифри називали депутати Європарламенту в середу, 19 квітня, під час дискусії на тему депортації українських дітей та виданого у зв’язку з цим Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордера на арешт президента РФ Володимира Путіна.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що на час початку повномасштабної загарбницької війни Росії проти України, на територіях, які нині окуповані, проживало близько 700 тисяч дітей.

“Скільки з них зараз залишились на тимчасово окупованій території, а скільки вивезли на територію РФ, ми не знаємо. Ми можемо тільки припускати. Але думаю, що після того, як ми звільнимо всі українські території, з’явиться можливість, принаймні приблизно розуміти, скільки дітей зараз перебувають на території РФ”, – сказав Лубінець.

Окупаційна влада, здебільшого, використовує п’ять сценаріїв для переміщення українських дітей на територію Росії, зазначила радниця-уповноважена президента з прав дитини Дарія Герасимчук під час виступу на міжнародній конференції «Правосуддя заради перемоги».

Зокрема, дітей переміщують на територію РФ після «вбивства їх батьків, після розлучення з батьками під час так званої фільтрації, вивозять з інтернатних закладів». Також, за словами радниці президента, були випадки, коли дітей забирали з родин на захоплених територіях під виглядом «оздоровлення у дитячих таборах». «Росіяни роблять абсолютно все, щоб перешкодити дитині об’єднатися з родиною. Вони одразу забирають у дітей телефони і не дозволяють повідомляти своє місцезнаходження. Дуже складно знайти дитину. Росіяни розпорошують українських дітей по своїй території і постійно пересувають. Щойно ми дізнаємося щось про знаходження дітей, як їх переміщують в іншу частину Росії», – зазначила вона.

Теми російської дезінформації, пов’язаної із темою викрадення дітей вже давно мусуються в медіапросторах різних країн через проросійські ресурси. Так, нещодавно наш проєкт «Stop Lie» вже спростовував фейк щодо придуманих російськими дезінформаторами «дитячих фабрик» в Україні. Тоді пропагандисти стверджували, що буцімто російські військові знайшли в Україні «дитячу фабрику», де маленьких дітей «вирощують для дитячих секс-борделів і вилучення органів». Дезінформація про існування «фабрики дітей» є частиною російського наративу про незаконну торгівлю органами, які використовує російська пропаганда як проти України, так і проти міжнародних організацій. Про це пише польський факчекінговий портал Demagog, який працює з 2014 року.

Крім того, проєкт EUvsDisinfo, який є флагманським проєктом Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій (East StratCom Task Force) Європейської Служби Зовнішніх Зв’язків та був створений 2015 року для більш ефективного реагування на поточні кампанії Російської Федерації з дезінформації, що зачіпають Європейський Союз, його держави-члени та сусідні країни повідомляє, що твердження про торгівлю органами під час військових дій в Україні поширюються з 2014 року та є частиною дезінформаційного інструментарію Кремля. Звинувачення інших у торгівлі органами було постійною прокремлівською технікою дезінформації, будь то НАТО, сирійські «Білі шоломи», українська армія чи навіть дружина колишнього президента  Грузії Міхеіла Саакашвілі.

Тоді ж з’явився російський фейк, поширений через петербурзький телеканал «П’ятий канал» (Росія), що спостерігачі ОБСЄ виявили “мобільні крематорії”, які “мабуть використовувалися для утилізації тіл, органи яких були незаконно вилучені”, а також, що Global Rescue, міжнародна компанія, яка надає медичні послуги, послуги безпеки, евакуації та управління кризовими ситуаціями, “може бути пов’язана з цією незаконною діяльністю”.

В ОБСЄ та Global Rescue відреагували на фейк та спростували цю інформацію.

Крім того, Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) також був фальшиво звинувачений у торгівлі органами. Новину на цю тему опублікувало російське пропагандистське медіа Sputnik. Дезінформатори писали про нібито знайдені на базі Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Маріуполі медичні картки дітей, в яких описані їхні здорові органи. При цьому в картках начебто відсутні дані про хвороби дітей, але містяться контакти батьків.

МКЧХ спростував цю інформацію, повідомивши, що організація не збирає медичні картки дітей.

Олена Коцеруба

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства