Тисячі годин тепла з Битова для України

Тисячі годин тепла з Битова для України

Окопні свічки допомагають бійцям вижити в морозні ночі, а одна така свічка дарує людині тепло на період до п’яти годин. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наше Слово.

У Битові (Поморське воєводство) добре це знають, і тому місцева українська громада виробляє свічки самостійно. Першу партію вже відправили на фронт – загалом 1774 штуки окопних свічок. Можна сказати, що в Україну вже передали близько 9 тисяч годин тепла.

– Ми розпочали виробництво на початку листопада. І воно постійно триває, – розповідає Галина Гарасим з гуртка ОУП у Битові, яка разом із багаторічною учителькою української мови Мирославою Ганаско та волонтеркою Доротою Литвин ініціювала акцію.

Кілька днів на тиждень у світлиці при місцевій греко-католицькій парафії збирається кільканадцять людей – українців із меншини та з України, котрі нещодавно приїхали до міста, і виготовляють свічки. Першу партію передали Ользі Соляр із фонду «Магія Карпат», яка їздить з допомогою українським військовим на передову.

Громада з Битова готує чергову партію свічок. Тому учасники акції потребують парафін та металеві банки, необхідні для виготовлення свічок.

– Ми створили гарну команду, захопилися цими зустрічами. Команда є, ентузіазм є, а матеріалів для виробництва свічок немає, – заохочують до підтримки та співпраці волонтери.

Банки та віск можна доставити в будні дні до Міського спортивного центру в Битові (МОSiR, ul. Mickiewicza 13) або до греко-католицького храму св. Юрія (ul. Josyfa Slipyja 5) у неділю після ранкової літургії (після 11:00). Також збирають супи швидкого приготування, батончики, білизну та жарознижувальні й знеболювальні препарати.

Варто додати, що місцеві українці також долучилися до акції «Різдво на лінії вогню», спеціальної едиції акції «Свята без тата», організованої фондом UNITERS з Варшави.

У межах цієї акції до 18 грудня битівська українська громада збирає ліхтарики, які просять приносити до вищезгаданих пунктів.