Польща має найвищий рівень зайнятості серед українських біженців: дані звіту Організації економічного співробітництва та розвитку

Польща має найвищий рівень зайнятості серед українських біженців: дані звіту Організації економічного співробітництва та розвитку

Згідно з дослідженням Організації економічного співробітництва та розвитку, найвищий рівень працевлаштування українських біженців, які виїхали до європейських країн внаслідок повномасштабної російської агресії, зафіксований у Польщі – 65%. Далі йде Велика Британія (61%) та Швеція (56%). Найменше українців знайшли роботу у Швейцарії та Італії – лише 19%. Дані охоплюють зайнятість біженців лише у 12 з 38 країн-членів організації й отримані з різних національних і міжнародних джерел. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

23 жовтня 2023 року був опублікований звіт Організації економічного співробітництва та розвитку про внутрішню міграцію в країнах-членах організації. Окремий підпункт звіту присвячений зайнятості українських біженців, які приїхали до європейських країн внаслідок повномасштабної російської агресії. Дані, зібрані Організацією економічного співробітництва та розвитку, охоплюють зайнятість біженців лише у 12 з 38 країн-членів і отримані з різних національних і міжнародних джерел. У випадку Польщі, Великобританії, Чехії та Італії вони базувалися на опитуваннях. Також, дані були зібрані в різний час для різних країн. Дані з Польщі є найстарішими й походять з опитування Національного банку Польщі з листопада 2022 року.

Відповідно до опублікованої у звіті інформації, найвищий рівень працевлаштування біженців зафіксований у Польщі – 65%. Далі йде Велика Британія (61%) та Швеція (56%). Найменше українців знайшли роботу у Швейцарії та Італії – лише 19%.

Зауважимо, що дані по Німеччині у рейтингу відсутні, хоч країна має найбільшу абсолютну кількість українських біженців (1,156 мільйона станом на вересень 2023 року згідно з даними Євростату). Друге місце посідає Польща (955 тисяч біженців станом на вересень 2023 року згідно з даними Євростату), проте їхня кількість постійно зменшується через міграції до багатших західноєвропейських країн.

Організація економічного співробітництва та розвитку зазначає, що безпосередній доступ, який країни Європейського Союзу надали українським біженцям до своїх ринків праці, а також наявність значної української діаспори полегшило інтеграцію та працевлаштування біженців у цих державах. «Загалом, українські біженці інтегруються на ринках праці країн, що приймають, значно швидше, ніж інші групи біженців. В середньому, принаймні половині прибулих біженців [з інших країн] знадобилося б від п’яти до десяти років для того, щоб знайти стабільну роботу». – йдеться у звіті.

Однак організація зазначила, що значна частина українських біженців працевлаштовані на низькокваліфікованих роботах, попри те, що вони мають освіту вище середнього рівня. Цю інформацію підтверджує також звіт Національного банку Польщі, де говориться, що біженці добре орієнтуються на польському ринку праці, однак заробляють мало і працюють нижче своєї кваліфікації.

Дмитро Димидюк

Джерело: Notes from Poland, OECD.