Наші спікери. Ореста Ремешило-Рибчинська: «Проблему збереження й використання культурної спадщини в Україні потрібно вирішувати комплексно»

Наші спікери. Ореста Ремешило-Рибчинська: «Проблему збереження й використання культурної спадщини в Україні потрібно вирішувати комплексно»

Комплексний і системний підхід вивчення, збереження і використання історико-культурної спадщини України може бути забезпечений через співпрацю науково-дослідних університетів, яким є НУ “Львівська політехніка”, та державних інститутів влади. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

Сьогодні неоціненним є внесок передових науковців та освітян, які пропагують надбання культури України за кордоном. Ми займаємось культурною дипломатією України через науку та освіту в тому числі в галузі архітектури. На цьому як ніхто добре знається доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Ореста Ремешило-Рибчинська, яка виступатиме на Форумі «Мистецтво перемоги» в межах проекту «Культурний фронт».

Зокрема, тільки за останній рік пані Ореста прочитала низку гостьових лекцій в Австрії та Польщі, виступила з доповідями на міжнародних конференціях та конгресах. Доцентка ініціює створення науково-освітнього Проекту “Timber laboratory” спільно з НУ “Львівська політехніка” та Університетом в Інсбруку з метою відтворення пам’яток ( Дерев’яна церква в Підгірцях ), зокрема та використання новітніх технологій в сучасному проектуванні та будівництві з використанням матеріалів з деревини.

Слід відзначити, що в історико-культурній спадщині України є цілий важливий пласт – фортифікації та археологічні пам’ятки.

«Архітектура є одним з найважливіших фронтів, тому я його так відстоюю. Питання фортифікацій актуальна в цілому світі, і моє завдання – привернути до увагу до цього питання в Україні. Адже питання збереження та ревіталізації оборонних споруд украй гостро стоїть сьогодні в нашій державі. Якщо залишити все, як є, то скоро проблема «відпаде» сама собою – у нас не залишиться старовинних замків та інших фортифікаційних споруд», – вважає пані Ореста.

За її словами, потрібно подбати про правильну подачу інформації про українську архітектуру, в тому числі, сакральну в перекладах на іноземні мови, що знаходяться в офлайн та онлайн центрах інформації. Адже на сьогоднішній день у бібліотеках та мережі література, яка стосується українських та католицьких церков, мечетей та синагог тощо, наявна в більшості випадків в перекладах з російських авторів– відповідно, з перекрученим поглядом на них. Тому потрібно подбати про те, щоб було достатньо літератури, поданої саме з української точки зору і перекладеної іноземними мовами.

На думку пані Орести Ремешило-Рибчинської, проблему збереження культурної спадщини, у тому числі, фортифікаційних споруд, треба вирішувати комплексно: залучати науковців, представників держави, приватних власників, які б могли на умовах концесії опікуватися старовинними замками, залучати інвестиції.

«Нам потрібен ґрунтовний підхід, який би включав спеціальні методики дослідження і ведення робіт з ревалоризації. Для того, щоб зберегти унікальні споруди, фортифікаційні зокрема, треба створювати охоронні зони, які б охоплювали архітектурний комплекс загалом, разом з історичними ландшафтами», – підсумовує Ореста Ремешило-Рибчинська.

Нагадаємо, Форум «Мистецтво перемоги» пройде 8-9 грудня у Львові. Дізнатися більше про Форум та зареєструватися на подію можна за посиланням https://www.facebook.com/events/1672447053263491

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.