Наші спікери. Ореста Ремешило-Рибчинська: «Проблему збереження й використання культурної спадщини в Україні потрібно вирішувати комплексно»

Наші спікери. Ореста Ремешило-Рибчинська: «Проблему збереження й використання культурної спадщини в Україні потрібно вирішувати комплексно»

Комплексний і системний підхід вивчення, збереження і використання історико-культурної спадщини України може бути забезпечений через співпрацю науково-дослідних університетів, яким є НУ “Львівська політехніка”, та державних інститутів влади.
Сьогодні неоціненним є внесок передових науковців та освітян, які пропагують надбання культури України за кордоном. Ми займаємось культурною дипломатією України через науку та освіту в тому числі в галузі архітектури. На цьому як ніхто добре знається доцентка кафедри дизайну та основ архітектури Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки Ореста Ремешило-Рибчинська, яка виступатиме на Форумі «Мистецтво перемоги» в межах проекту «Культурний фронт».
Зокрема, тільки за останній рік пані Ореста прочитала низку гостьових лекцій в Австрії та Польщі, виступила з доповідями на міжнародних конференціях та конгресах. Доцентка ініціює створення науково-освітнього Проекту “Timber laboratory” спільно з НУ “Львівська політехніка” та Університетом в Інсбруку з метою відтворення пам’яток ( Дерев’яна церква в Підгірцях ), зокрема та використання новітніх технологій в сучасному проектуванні та будівництві з використанням матеріалів з деревини.
Слід відзначити, що в історико-культурній спадщині України є цілий важливий пласт – фортифікації та археологічні пам’ятки.
«Архітектура є одним з найважливіших фронтів, тому я його так відстоюю. Питання фортифікацій актуальна в цілому світі, і моє завдання – привернути до увагу до цього питання в Україні. Адже питання збереження та ревіталізації оборонних споруд украй гостро стоїть сьогодні в нашій державі. Якщо залишити все, як є, то скоро проблема «відпаде» сама собою – у нас не залишиться старовинних замків та інших фортифікаційних споруд», – вважає пані Ореста.
За її словами, потрібно подбати про правильну подачу інформації про українську архітектуру, в тому числі, сакральну в перекладах на іноземні мови, що знаходяться в офлайн та онлайн центрах інформації. Адже на сьогоднішній день у бібліотеках та мережі література, яка стосується українських та католицьких церков, мечетей та синагог тощо, наявна в більшості випадків в перекладах з російських авторів– відповідно, з перекрученим поглядом на них. Тому потрібно подбати про те, щоб було достатньо літератури, поданої саме з української точки зору і перекладеної іноземними мовами.
На думку пані Орести Ремешило-Рибчинської, проблему збереження культурної спадщини, у тому числі, фортифікаційних споруд, треба вирішувати комплексно: залучати науковців, представників держави, приватних власників, які б могли на умовах концесії опікуватися старовинними замками, залучати інвестиції.
«Нам потрібен ґрунтовний підхід, який би включав спеціальні методики дослідження і ведення робіт з ревалоризації. Для того, щоб зберегти унікальні споруди, фортифікаційні зокрема, треба створювати охоронні зони, які б охоплювали архітектурний комплекс загалом, разом з історичними ландшафтами», – підсумовує Ореста Ремешило-Рибчинська.
Нагадаємо, Форум «Мистецтво перемоги» пройде 8-9 грудня у Львові. Дізнатися більше про Форум та зареєструватися на подію можна за посиланням https://www.facebook.com/events/1672447053263491
Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.
Вікторія Чирва

Журналістка, комунікаційниця, експертка проекту "Культурний фронт" благодійного фонду "Підгорецький замок" за підтримки Посольства США в Україні