Фейк! Польща повинна розгорнути програму полонізації українців
Ілюстрація Shutterstock

Фейк! Польща повинна розгорнути програму полонізації українців

Російська пропаганда не залишає спроб розсварити польське і українське суспільства, внести розкол у стосунки між нашими народами і державами. Для цього дедалі частіше спеціалісти з провокацій вдаються до підробок, фальшуючи вислови та приписуючи експертам у сфері безпеки і двосторонніх стосунків слова, яких вони казали.

Окрім поширення подібних фейкових змістів, вони намагаються у такий грубий спосіб скомпрометувати тих лідерів громадських думок, які відстоюють необхідність стратегічного союзу між Україною і Польщею задля реалізації національних інтересів обох країн та створення на цій основі стійкої системи безпеки в нашій частині Європи.

Так, у польськомовному телеграм-каналі інтернет-видання Niezależny Dziennik Polityczny, відомого постійним поширення фейків і змістів російської пропаганди, розміщено уривок відео з  польського YouTube – каналу  «Historia Realna» публіциста Пьотра Зиховича (Piotra Zychowicza) та супроводжуючим текстом наступного змісту:

«Фрагмент розмови Зиховича з Будзішем. Ключовий пасаж про польсько-українські відносини та наближення демографічної катастрофи України.

📌 Українці не хочуть повертатися додому, а кількість розлучень у країні зростає. Хоча це звучить жорстоко, але ця війна стала хорошою нагодою для багатьох мільйонів українців залишити свою країну і ніколи туди не повертатися.

📌 Головною проблемою для поляків є те, що українці не хочуть приймати правила в нашій країні і жити, як в Україні. Ця ситуація є величезною загрозою та викликом для Польщі. Поведінка українських жінок і її вплив на моральний стан – це урок, який ми повинні вивчити. Треба розпочати програму полонізації українців, а не дозволяти їм зберігати свою національну відмінність на території Республіки Польща».

З усього цього потоку брехні частковою правдою є лише справжня теза відомого польського експерта, представника think tank «Strategy & Future» Марека Будзіша про «лавиноподібне зростання кількості розлучень українських жінок, які через загрози війни були змушені виїхати за межі України і дедалі більша частина яких не хоче повертатися, з чоловіками, які там залишилися».

Проте і така оцінка експерта є перебільшеною. Справді, як повідомляє Опендатабот, за перші 6 місяців 2023 року зареєстровано 10139 випадків розірвання шлюбу. Це на третину більше, аніж за відповідний період 2022 року, проте все ще менше за відповідні показники 2021 року (13153).

Справді, питання повернення біженців є вкрай важливим для України. Водночас, як повідомляє проєкт «Ти як?» від Радіо Свобода, станом на травень 2023 року до власних домівок вже повернулося понад 4,7 мільйона людей, у тому числі біженці і внутрішньо переміщені особи. Такий звіт оприлюднила Міжнародна організація з міграції (МОМ), що працює під егідою ООН.

Причому з-за кордону більшість біженців повернулося саме з Польщі (39%), а також Німеччини (9%), Італії (7%), Чехії (6%) та Болгарії (5%).

Приписувані М.Будзішу слова в другому абзаці про те, що начебто ситуація з біженцями з України є величезною загрозою та викликом для Польщі, про негативний вплив українських жінок на її моральний стан і про те, що потрібно розпочати програму полонізації українців, є абсолютною підробкою. Нічого навіть подібного польський експерт не говорив.

Більш того, однією з його ключових тез  є наступна цитата з наведеного вище у посиланні відео: «Ми повинні думати про стратегічний інтерес Польської держави. А стратегічний інтерес Польської держави – це побудова військової сили, яка буде у стані стримати Росію. Ми самі не зможемо це зробити, а  тому співпраця з Україною в цій сфері є ключовою».

Анатолій Курносов

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства