Розпочався набір на стипендіальну програму Gaude Polonia 2024

Розпочався набір на стипендіальну програму Gaude Polonia 2024

Національний центр культури у Варшаві оголосив конкурс на отримання піврічної стипендії у Польщі в рамах стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Gaude Polonia. Стипендія призначена для митців та працівників культури з країн Центрально-Східної Європи і, зокрема, України. Набір заявок триває до 16 жовтня 2023 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Програма Gaude Polonia була започаткована у 2003 році з метою зміцнення культурних зв’язків і розбудові добрих відносин між Польщею та її сусідами (насамперед з Україною та Білоруссю), популяризації польської культури в Центральній та Східній Європі та співпраці між мистецькими спільнотами Польщі та країн регіону. За роки існування стипендіальної програми було призначено 914 стипендій, більшість із яких, 691, присуджено діячам культури з України.

Gaude Polonia – це піврічна стипендійна програма, яка покриває витрати на перебування у Польщі та мериторичну опіку від польських наставників – експертів різних галузей культури і мистецтва.

У 2024 році програма триватиме від 1 лютого до 31 липня. Розмір щомісячної стипендії складатиме 4500 злотих брутто. Також організатори забезпечують покриття коштів за житло у розмірі до 3000 злотих на місяць.

Участь у конкурсі можуть брати громадяни України, Білорусі або інших країн Центрально-Східної Європи, які представляють такі галузі мистецтва: кінематограф (включно з історією кіно та кінокритикою), візуальне мистецтво (включно з фотографією та критикою мистецтва), догляд за памʼятками (включно з консервацією обʼєктів мистецтва та музейною справою), література (включно з перекладом), музика (включно з історією та критикою музики), театр (включно з театральною критикою), танець.

Вік кандидата не повинен перевищувати 40 років, в окремих випадках – 45 років. Також учасники програми повинні мати вищу освіту, творчий доробок та володіти польською мовою на розмовному рівні. Для участі у конкурсі необхідно надати проєкт своєї роботи в рамах стипендії.

Заявки на участь у програмі приймаються до 16 жовтня 2023 року. У випадку відправлення документів поштою датою подачі документів вважається дата відправляння. Заявку у паперовому вигляді необхідно принести особисто або надіслати за адресою: Narodowe Centrum Kultury, ul. Płocka 13, 01-231 Warszawa.

Заявка повинна містити:

  • заповнену заявку про призначення стипендії;
  • мінімум дві рекомендації від осіб, які є експертами в обраній царині;
  • копія диплома про здобуття вищої освіти разом з завіреним перекладом на польську мову;
  • копії дипломів, нагород з конкурсів, фестивалів, виставок тощо разом з перекладом на польську мову;
  • портфоліо на флешці;
  • проєкт роботи в рамах стипендії.

Приклади заявок, рецензій та інших необхідних документів доступні за посиланням.

Формальна оцінка заявок здійснюється Національним центром культури протягом 45 днів із дати завершення прийому заявок. Мериторичну оцінку проводить спеціально визначена Комісія, призначена Міністром культури та національної спадщини. Стипендії призначаються рішенням Міністра на підставі рекомендації Комісії. Рішення про призначення стипендії приймається не пізніше 15 грудня 2023 року.

Більше про стипендіальну програму за посиланням.

А.В.

Джерело: NCK